Els càrrecs d'Agissa investigats pel jutjat sostenen la seva innocència

Asseguren que el document de l'Agència Tributària fa ús "de dades errònies i tergiversades"

Els càrrecs d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa) investigats pel jutjat sostenen la seva innocència i asseguren que és "inversemblant" pensar que s'hagin pogut cometre irregularitats o il·legalitats en el si de la societat mixta.

Tots ells ostenten o havien tingut càrrecs dins el consell de Girona SA (la part privada de la societat que gestiona les aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter). En concret, els dos exregidors socialistes Manel Serra i Tomàs Sobrequés, l'exconseller delegat Narcís Piferrer, l'actual directiu Xavier Ballell, l'empresari Joan de Llobet i el secretari Lluís Sibils.

D'entrada, l'escrit recorda que d'ençà que Agissa va passar a gestionar el servei l'any 1992, hi ha hagut "més d'una desena d'alcaldes de les tres ciutats" que han presidit la societat mixta. El comunicat també fa referència a què la concessió, després d'una pròrroga del contracte, està vigent fins al 2020.

A partir d'aquí, els investigats se centren en dos dels eixos sobre els quals es basa el cas: la denúncia de la CUP i l'informe de l'Agència Tributària que dimana del cas 3%. Sobre la denúncia, presentada arran de l'informe que l'Ajuntament de Girona va encarregar a la consultoria privada Efial l'any 2012, els càrrecs de Girona SA investigats recorden que "la fiscalia va desestimar-ne la majoria dels arguments".

Tot i això, recull l'escrit, sí que va demanar al jutjat que "s'aclarissin determinats aspectes", sobretot relacionats "amb el procediment comptable". Ara bé, els directius ja subratllen que durant aquestes actuacions "no es van aportar elements probatoris que demostressin irregularitats, i molt menys il·legalitats".

Vinculada amb el cas 3%

Allà on els investigats llancen la crítica més àcida, però, és damunt l'informe de l'Agència Tributària. Qui va encarregar el document va ser el jutjat del Vendrell que investiga el cas 3%, relacionat amb el suposat finançament irregular a l'antiga Convergència (CDC).

Precisament, una de les potes del cas fa referència a la consultora Efial. I és aquí on hi ha el nexe amb Agissa, perquè el jutjat va demanar a l'Agència Tributària que investigués els contractes que la consultora va subscriure amb administracions gironines (entre aquestes, el de l'informe de la societat mixta de les aigües).

El document de l'Agència Tributària vincula Agissa amb altres empreses que apareixen al sumari (AMR Publicitat i Concerts Studio). Però a més, també analitza els comptes de la societat mixta, i conclou que Girona SA –la part privada- i l'empresa Prodaisa s'enriquien a costa de la pública. Entre d'altres, carregant a Agissa despeses personals com lots de Nadal, pernils o estades de luxe en hotels de quatre estrelles.

"Errònies i tergiversades"

Els càrrecs investigats sostenen que aquest informe es va fer d'esquenes a Girona SA i en rebutgen de ple les conclusions. "El document, sobre la qual expressem la nostra total i absoluta disconformitat, utilitza certes dades clarament errònies i tergiversades", recull el comunicat conjunt. I hi afegeix: "Considerem que està dirigit a provocar titulars periodístics i a suscitar polèmiques en l'àmbit polític".

Precisament, és arran d'aquest informe que el Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona ha ampliat el número d'investigats que hi havia fins ara en el cas. A més de Piferrer i Ballell, també ha citat a declarar Serra, Sobrequés, Sibils, De Llobet i un directiu de l'empresa Prodaisa (Àngel Dutràs).

"Els fets i la feina ens avalen"

A l'escrit, els investigats asseguren que és "inversemblant" pensar que s'hagin pogut cometre "irregularitats o il·legalitats" en el si d'Agissa. Una societat que, recorden, està "sotmesa anualment a auditories externes i fiscalitzada per la Hisenda pública durant 25 anys".

Els càrrecs d'Agissa mantenen la seva innocència i ja avancen que aquestes properes setmanes aportaran informes al jutjat que avalaran la seva gestió. A més, també volen posar de relleu que totes les despeses que posa en entredit l'Agència Tributària "es refereixen únicament" a la part privada, la companyia Girona SA, "i mai a la societat mixta".

Unes despeses, precisen d'altra banda, que s'emmarquen en el camp del patrocini cultural o les relacions institucionals entre d'altres. "Una pràctica habitual a la majoria de les empreses del nostre país", recull el comunicat, que "sempre s'ha dut a terme amb total compliment de la legislació".

Els càrrecs investigats lamenten que s'hagi "posat en qüestió" la seva "honorabilitat i honestedat". "Els fets i la feina avalen la nostra gestió", recorden a l'escrit que han fet públic conjuntament. Els investigats asseguren que la situació creada arran de la investigació els ha "sorprès", tant pel què pot suposar "de desprestigi de les nostres ciutats i els seus representants" com també "a nivell personal".

El comunicat conclou reiterant la innocència dels sis investigats que el signen: "Estem tranquils i confiats. No hi ha res mal fet. Defensem i seguirem defensant la gestió del servei municipal d'aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter".