Marta Madrenas referma l'aposta per l'1-O

L'alcaldessa assegura que hi haurà urnes

El decret municipal de suport a l'1-O ha passat avui pel ple de Girona. L'alcaldessa de Girona el va signar dijous passat, poques hores després que el Govern en ple convoqués el referèndum. Aprofitant el moment en què en donava compte, Marta Madrenas ha refermat la seva aposta clara perquè hi hagi urnes i paperetes.

"Som un Ajuntament que sempre defensarem la democràcia i on majoritàriament sempre ens hem posicionat de forma clara a favor del dret a decidir", ha subratllat l'alcaldessa. Marta Madrenas ha recordat que aquest 1-O han de "prevaldre els drets fonamentals" i, referint-se a l'esperit d'aquesta Diada, l'alcaldessa ha assegurat que la seva "obligació" és la d'ajudar els gironins perquè "puguin decidir en llibertat què o no volen ser".

"L'hem signat junts"

L'alcaldessa també ha aprofitat la seva intervenció per recordar que el decret de suport a l'1-O recull la voluntat de la majoria del ple municipal. Per això, Marta Madrenas ha dit que, "sense voler-los traslladar responsabilitats", sap que el decret també porta la firma simbòlica dels regidors del seu grup, dels d'ERC i dels de la CUP. "L'hem signat junts", ha precisat l'alcaldessa de Girona.

Per a l'alcaldessa, subscriure el decret de convocatòria del referèndum era un pas "important" a l'hora de deixar clar que l'Ajuntament s'alinea amb el Govern i el Parlament. "Jo assumeixo tota la responsabilitat formal d'aquest acte, perquè el contracte que he subscrit amb la ciutadania m'obliga a fer tot el possible perquè l'1-O hi hagi urnes", ha dit. I hi ha afegit: "De fet, hi seran".

Conveni amb l'Agència Tributària de Catalunya

Les tensions amb els partits unionistes s'han fet evidents quan el ple ha votat que l'Ajuntament signi un conveni amb l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) per a la gestió i recaptació dels impostos. C's i el PP s'hi han oposat i la portaveu popular, Concepció Veray, ha criticat que l'acord arribi pocs dies després de la presentació "a bombo i plateret" de la nova hisenda catalana i de la crida "a la desobediència i a fer il·legalitats que ha fet l'alcaldessa signant el decret" de l'1-O.

La proposta, però, s'ha aprovat per àmplia majoria (la que sumen els regidors de CiU, el PSC, ERC i la CUP). El portaveu de la CUP i la d'ERC, Lluc Salellas i Maria Mercè Roca, han parlat de l'ATC com a "estructura d'estat" que ha de permetre impulsar les relacions entre Generalitat i Ajuntaments.

Ricard Calvo deixa l'acta

El ple d'aquest setembre també ha formalitzat la renúncia de Ricard Calvo com a regidor d'ERC. En una breu intervenció, i abans de deixar lliure la seva cadira, Calvo ha recordat que ha decidit apartar-se de la política i dels càrrecs que tenia fins ara (perquè a l'agost també va dimitir com a director general de la DGAIA).

"Espero però que ens retrobem al carrer, des d'on treballaré a partir d'ara perquè Girona i Catalunya siguin millor ciutat i millor país", ha dit. El número 8 de la llista d'ERC a les darreres municipals, Miquel Poch, serà qui assumirà l'acta de regidor que fins ara tenia Calvo.