Girona planta cara a les amenaces contra el referèndum durant la Diada

L'acte institucional acaba amb el cant dels Segadors i crits a favor de la independència

L'acte institucional conjunt del Govern, la Diputació i l'Ajuntament de Girona s'ha fet a l'auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a la ciutat i s'ha convertit en un clam a favor del referèndum.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha recordat que les darreres setmanes han estat "convulses" i "complicades" però ha reivindicat que Catalunya ha demostrat que "davant moments difícils, el no tinc por i la convivència passen per damunt de tot".

Bassa ha ressaltat que només falten 20 dies pel referèndum i perquè els catalans puguin "restituir allò que un dia van perdre, la capacitat de decidir". La consellera ha assegurat que el Govern ha fet els deures i que tot està "preparat" perquè tothom pugui dipositar el seu vot a les urnes.

La consellera ha tancat el seu parlament recordant Muriel Casals i parafrasejant-la per detallar que l'1-O Catalunya "exercirà la democràcia sense barreres, pacíficament, amb generositat i coratge". Per això, insta a viure els dies que queden com una "festa de reivindicació de país".

Il·lusió al carrer

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha fet una crida als ciutadans a no deixar-se doblegar per l'ofensiva de l'Estat davant el proper 1-O. "Perquè aquí parlem de llibertat, del dret a participar i a exercir la democràcia per decidir quin futur volem; i davant d'això no hi ha amenaces que valguin", ha subratllat Madrenas.

L'alcaldessa ha dit que, després de la convocatòria del referèndum, "la il·lusió que es respira al carrer" és la que "dona força" a tots aquells qui han de garantir que el proper 1-O hi hagi urnes. "La gent vol votar, i demano a tothom que continuem en aquest ànim", ha dit, fent una crida tant als ciutadans com al paper que han de tenir els càrrecs electes en el referèndum.

Per últim, i de la mateixa manera que també ha fet Bassa, Madrenas ha volgut posar de relleu la convivència i el civisme que han guiat el procés sobiranista. "Ens volen rendits i crispats, però no ho aconseguiran; a Catalunya sabem què és la convivència i la cohesió, som un país unit i madur on ens respectem els uns als altres tot i pensar diferent", ha dit. I ha conclòs: "Només volem una cosa, que és votar i decidir el nostre futur".

El vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, ha ressaltat que els "càstigs" imposats per l'estat espanyol no han servit per frenar l'anhel "per exercir el dret d'autodeterminació". En aquesta línia, també ha refermat el compromís de les institucions i dels càrrecs electes per aconseguir que l'1 d'octubre es pugui votar.

L'acte ha continuat amb el concert 'L'amor a les portes de 1714' a càrrec de la soprano Laia Frigolé i Belisana Ruiz a la tiorba i guitarra barroca. Al final, la commemoració ha acabat amb el cant dels Segadors i crits a favor de la independència de Catalunya.