Els alcaldes signen decrets per donar suport a l'1-O

Es comprometen a complir les previsions de la Llei del referèndum

Alguns alcaldes estan signant, des de primera hora, decrets per donar suport al referèndum de l'1-O en resposta a la carta rebuda, durant la matinada, on el Govern informa els ajuntaments que comptarà amb els locals municipals.

Els batlles que, de moment, estan signant decrets d'alcaldia són del PDeCAT, ERC iCUP, i n'estan informant a través dels seus comptes de Twitter. En els decrets d'alcaldia s'acorda donar suport al referèndum convocat per l'1 d'octubre i es comprometen a complir les previsions de la Llei del referèndum aprovada aquest 6 de setembre.

També es preveu donar compte del decret en la pròxima sessió plenària així com informar-ne al Govern i a les entitats municipalistes. Entre els alcaldes que ja han signat hi ha l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; l'alcalde d'Igualada, Marc Castells; l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni; l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo; i el de Port de la Selva (Alt Empordà), Josep Maria Cervera, l'alcalde de Borrassà (Gironès), Ferran Roquer; entre d'altres.

Per la seva part, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), ha signat digitalment el decret de suport al referèndum aquest dijous matí. A més, ha penjat a les xarxes socials un vídeo institucional on anima tothom a votar i explicita que "l'Ajuntament de Girona està inequívocament al costat del referèndum com a via d'expressió democràtica". Madrenas governa en coalició amb el PSC, que ja ha expressat que no posarà "pals a les rodes" i que l'1-O no ha de comportar tensió dins l'equip de govern.

Al vídeo institucional, Madrenas fa una crida a la participació i defensa que el referèndum és una expressió democràtica. "Malgrat les amenaces, hem de ser contundents en al defensa del dret a vot", exposa. A banda del de Girona, al llarg del matí bona part dels alcaldes de les comarques gironines, com els de Figueres, Olot o Salt, han signat el document enviat pel Govern.

Plens extraordinaris

El segon punt dels decrets signats pels alcaldes especifica que es donarà compte de la resolució al Ple dels ajuntaments. Els consistoris governats per la CUP ja han començat a convocar plens extraordinaris per ratificar el decret aquest mateix dijous. És el cas de Celrà (Gironès), que celebrarà una sessió a un quart de quatre de la tarda i Verges (Baix Empordà), que ha convocat tots els regidors a les vuit del vespre.