La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya es passa a la sarsuela

Es presentarà el novembre a l'Auditori de Girona i s'editarà un doble CD

Després de l'exitosa acollida del 'Tossudament Llach' el 2016, amb un doble CD dedicat a la trajectòria del cantautor de Verges i una gira de concerts, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) ha decidit canviar de registre. I ho fa capbussant-se en el gènere de la sarsuela a partir d'una versió de 'Cançó d'Amor i de Guerra'. Es tracta d'una de les peces més emblemàtiques de la sarsuela catalana que forma part del patrimoni musical del país, segons ha destacat l'empresari i impulsor de l'orquestra, Josep Lagarés. Segons ha dit aquest és el projecte "més ambiciós" que entoma la formació no només a nivell musical –compta amb més de 140 músics i cantants dalt de l'escenari- sinó també a nivell d'escenificació i inversió.

L'adaptació d'aquesta sarsuela que Rafael Martínez Valls va estrenar l'any 1926 ha comptat amb l'assessorament del productor artístic Joan Casas, que va rebre en cessió l'arxiu i documents de la mà dels hereus del compositor valencià. Aquest material està actualment a la Biblioteca Nacional de Catalunya. L'any 2006, Casas va publicar una edició critica d'aquesta sarsuela, un treball d'investigació que va permetre recuperar per primer cop dos números inèdits que també s'inclouen ara en la versió de la SCCC. "Apareixen situacions inèdites que sorprendran a tots els que han sentit l'obra interpretada fins ara", ha subratllat el mateix Casas, que ha elogiat el treball de Francesc Cassú com a director musical del projecte. Entre el material inèdit, hi ha una romança de baríton que "fa posar la pella de gallina" i que podria haver-se suprimit per no treure protagonisme al tenor o per evitar que la representació fos excessivament llarga.

D'altra banda, Casas ha destacat que el doble CD permetrà per primer cop tenir una gravació íntegra de tota la sarsuela, ja que també s'inclouen els textos parlats. El darrer enregistrament de 'Cançó d'Amor i de Guerra' va ser l'any 1974 amb les veus de Montserrat Caballé, Josep Carreras i Vicenç Sardinero sota la direcció d'Antoni Ros-Marbà.

Posar al dia un clàssic

A banda dels músics de la SCCC, el nou treball compta amb les veus de Marta Mathéu, Roger Padullés i Toni Marsol com a solistes i la Polifònica de Puig-reig a les parts corals. El director musical del projecte, Francesc Cassú, l'ha definit com a una "obra èpica" formada per cançons magnifiques, que les acabes d'escoltar i ja les cantes; hi ha una transmissió directa que és difícil de trobar i més si és una peça darrere l'altre", ha detallat. La direcció tècnica va a càrrec de Jaume Lleixà.

Per la seva banda, la codirectora escènica, Francesca Masclans, que ha treballant juntament amb David Cuspinera-, ha admès que ha estat tot un repte i que el principal objectiu ha estat "donar vida i frescor" a una obra dels anys 20, ambientada a finals del segle XVIII per fer que "emocioni" de nou. Ha avançat que la posada en escena serà austera, sense vestuaris folklòrics per evitar estereotips, i amb una projecció de cels que aniran canviant al fons i amb un cor que estarà sempre a l'escenari. El concert del 24 i 25 de novembre a l'Auditori serà una "versió escenificada" de la sarsuela amb la música com a principal protagonista i amb la interpretació de textos com a interludis.

'Cançó d'Amor i de Guerra' situa la història en un poble del Vallespir durant la Revolució francesa i recull la complexitat del moment històric, social i individual d'aquell moment. Inicialment va patir la censura de l'època, en plena dictadura de Primo de Rivera. "Representa l'anhel més noble dels pobles i de les persones per la seva llibertat i autodeterminació en moments de convulsió", segons ha afirmat Lagares. Una temàtica, ha afegit, que encaixa amb el context que viu Catalunya tot dient que "recorda el nostre dret de llibertat i progrés".

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també ha destacat que l'obra té paral·lelismes amb el "moment històric" que viu el país i ha augurat que aquest nou CD i els concerts seran un gran èxit.

Les entrades dels dos concerts a Girona ja estan a la venda i es preveuen actuacions a diferents punts de Catalunya fins al 2019, com ara al Palau de la Música.