Els treballadors de les ambulàncies tallen l'N-II en l'última protesta abans de passar a la vaga de 24 hores

Les aturades acabaren si es resolen els 12 punts que demanen

Amb crits de 'Comín dimissió' o 'Fora la màfia' i repartint papers informatius als conductors, uns cinquanta treballadors de Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) han tallat de les 7 de la tarda fins les 9 del vespre l'N-II a Tordera. En concret han fet talls d'entre 5 i 10 minuts a la rotonda que connecta la localitat del Maresme amb Blanes i Barcelona, i que rep un gran volum de trànsit els divendres a la tarda. L'objectiu dels treballadors ha estat fer notar el seu malestar amb l'empresa per les condicions "deplorables" en les que treballen.

Des del comitè d'empresa expliquen que "no es tracta de reivindicacions salarials, sinó socials". El portaveu del comitè, Adolfo Martín, assegura que transporten els pacients en vehicles que no estan climatitzats i que això afecta a la qualitat del servei. "En transports no urgents portem persones a 40 graus a l'estiu, això no pot ser", denuncia.

També asseguren que les seus tenen greus problemes d'higiene. "Hi ha tot tipus d'insectes i moltes vegades el personal sanitari s'encarrega de la neteja dels vehicles", afirma Martín. En total els treballadors reclamen que se solucionin dotze punts que han passat a l'empresa. En aquest sentit han assegurat que no desconvocaran la vaga fins que no es fixi un calendari.

Per això han emplaçat a la Generalitat a actuar. "No només volem la promesa que se solucionaran les deficiències, volem també una data d'actuació. Mentre, la vaga es mantindrà", ha avisat Martín.

Els treballadors reconeixen que aquests problemes "no s'arreglen d'un dia per l'altre" però sí que demanen que es fixi una data per poder començar a negociar. Amb tot, denuncien Salut està inspeccionant les seus, per saber si el que denuncien els treballadors és veritat o no, però lamenten que no els donin els informes que n'extreuen, malgrat que els han demanat.

Vaga de 24 hores el proper divendres

L'amenaça més propera dels treballadors és de cara el divendres 8 de setembre, on han endurit les condicions de la vaga. Si ara mateix fan aturades parcials al matí i la tarda, la setmana que ve la vaga serà de 24 hores. "A veure si la Generalitat i l'empresa es posen les piles i aconseguim arribar a un acord", ha reblat Martín.

El portaveu del comitè de vaga ha recordat que s'han assegut fins a sis vegades per intentar arribar a un acord i que lamentablement aquest no ha arribat. Amb tot, l'empresa ja va presentar una proposta per evitar la mobilitat geogràfica i el canvi d'horaris que inicialment denunciaven els treballadors. Martín ha explicat que aquesta qüestió no es pot considerar com un gest, ja que "s'haurà de decidir en un judici".