Obren expedient al tren turístic de Besalú per excloure el català de les visites programades

L'alcalde del municipi diu que han incomplert les condicions acordades

L'Ajuntament de Besalú (Garrotxa) ha anunciat a través del seu alcalde, Lluís Guinó, que obriran un expedient a l'empresa propietària del tren turístic del municipi, Aerotren S.L.U., per excloure el català de les seves visites programades que realitzen per la Vila Comtal.

Segons Guinó, el fet de realitzar visites guiades en llengua catalana fou una de les condicions per la qual el consistori va lliurar l'autorització per a circular al municipi i oferir l'activitat. En aquest sentit, el batlle ha apuntat que el proper dilluns es reunirà la Junta de Govern Local i pactaran les sancions que es poden desprendre si l'empresa segueix incomplint els acords. Si es tractés d'una acció de caire reiteratiu el consistori podria arribar a suspendre l'activitat indefinidament.

La denúncia sobre l'absència del català en les visites guiades ha arribat avui a través d'una piulada de Plataforma per la Llengua, advertint d'aquest fet. Guinó ha contestat immediatament a la plataforma assegurant que obriran l'expedient i estudiaran el cas.

El responsable de l'empresa, Daniel Prujà, ha explicat en declaracions a aquest diari que no està obligat a oferir les visites en català, contradient el que ha afirmat Guinó. "Si l'alcalde ha dit això és per seguir donant peu a tot aquest assumpte". Amb tot, Prujà s'ha mostrat molt molest amb la polèmica i ha demanat que se'l deixi "en pau d'una vegada". "Ho faig com em dóna la santa gana. Si ho faig en castellà és perquè treballo amb més gent de fora que d'aquí. Si algú em garantís que al fer-ho en català vindria tot Catalunya amb el meu tren ho faria, però no és el cas. No pot ser que si tinc 30 persones castellanoparlants i tres catalans ho hagi de fer en català per a ells", apunta irat el propietari de l'empresa.

Aerotren S.L.U., té un web promocional en la plataforma Wix totalment en castellà. Allà s'hi pot trobar un apartat promocional, una galeria d'imatges, informació sobres les rutes, contacte i reserva online (no es troba operatiu). A tall de curiositat el web diu que fou creat l'any 2023.

Amb tot, Guinó ha reiterat que obriran expedient, donaran un termini per a presentar al·legacions i a partir d'aquí estudiaran quin grau d'incompliment suposa.