Olot ampliarà les mesures de seguretat durant les Festes del Tura

Posarà més barreres al nucli antic i s'inspeccionaran motxilles de visitants

Olot (Garrotxa) posarà més barreres als carrers i principals accessos del nucli antic per evitar el pas de vehicles a aquesta cèntrica zona durant les Festes del Tura que se celebraran del 6 al 10 de setembre. Concretament, es posaran més barreres i blocs de ciment New Jersey alhora que bona part de pilones que ja hi ha quedaran bloquejades durant la major part dels dies.

La mesura ja es va implantar durant la festa major de l'any passat, que cada any aplega milers de persones, però enguany s'ha decidit incrementar per "protegir millor" la zona. Des de la Policia Municipal com els Mossos d'Esquadra s'ha remarcat que el nivell d'alerta terrorista és el mateix que fa un any però que els atemptats de Barcelona i Cambrils els han portat a reforçar alguns punts.

Una altra novetat és que la policia farà controls aleatoris de motxilles per requisar les ampolles d'alcohol que puguin dur menors sense comportar cap sanció i detectar objectes, com ara ganivets, o drogues. Des de l'Ajuntament han subratllat que en els últims anys s'ha reduït l'incivisme i els incidents durant aquestes festes i que confien que enguany encara vagi millor.

Aquestes mesures s'han acordat durant la taula de coordinació de les Festes del Tura que cada any es reuneix unes setmanes abans per planificar els dispositius amb la participació dels cossos d'emergències, Policia Municipal i Mossos d'Esquadra. Aquest dijous s'ha fet l'última trobada dels diferents representants per tancar els últims serrells quan falten pocs dies perquè comenci la Festa Major.

En línies generals es manté el model d'anys anteriors perquè s'ha demostrat que és efectiu. Tan el regidor de Festes, Pep Berga, com els responsables de Mossos i Policia Municipal han coincidit a dir que el nivell d'incivisme i els incidents, com ara robatoris, baralles o atencions mèdiques s'han reduït. Ara bé, també han admès que els atemptats de Barcelona i Cambrils els han portat a reforçar alguns punts per "protegir millor" el casc antic amb més barreres de seguretat i pilones. Segons el cap de Mossos de la Garrotxa, Blai Ortiz, "allò que es creia que era molt poc probable, ara s'ha demostrat malauradament que podia passar" i per això s'ha acordat reforçar la seguretat als principals accessos i carrers d'aquesta zona i molt especialment en aquells punts on hi ha les principals aglomeracions.

Si bé no han donat xifres del nombre d'efectius, el que sí que han confirmat és que enguany hi haurà dues dotacions de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos, i es mantindrà la presència de policia de paisà. També es faran més controls d'alcoholèmia a les principals entrades de la ciutat.

Controls de motxilles

Una altra de les novetats d'enguany és que la policia farà controls aleatoris de motxilles per evitar el consum d'alcohol de menors, un tema que preocupa especialment des de fa anys i que s'està treballant-. El cap de la Policia Municipal de la ciutat, Ignasi López, ha detallat que o bé es requisaran les ampolles o es buidaran per evitar el seu consum però en cap cas hi haurà sancions. Aquesta mesura també els permetrà detectar drogues o possibles objectes punxants, com ara ganivets.

El principal objectiu del dispositiu, segons Ortiz, és que la gent pugui gaudir de les festes amb unes garanties de seguretat i al mateix temps que les forces de seguretat puguin actuar "el més ràpid possible davant un possible incident".

Enguany també s'ha decidit modificar el recorregut de la Turinada (una cercavila pel centre molt concorreguda) per motius de seguretat. Es manté la plaça del Carme com a punt de sortida però continuarà per la ronda Sant Bernat, el carrer Esgleiers, plaça d’Esteve Ferrer i Plaça del Mig. D'aquesta manera, el recorregut queda més acotat en una mateixa zona.