El FITAG arrenca amb l'estrena d'una obra satírica sobre el teatre amateur

'Guantanamera' va omplir el Teatre Municipal de Girona

La dissetena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) va arrencar ahir al vespre al Teatre Municipal de Girona amb un pati de butaques ple a vessar per assistir a l'estrena de "Guantanamera" de la companyia de Blanes (Selva), El Mirall.

En aquesta, es va poder observar un text satíric on un grup de persones es dedicava a segrestar a tots els actors de companyies amateurs per tancar-les en un "zulo" i obligar-los a millorar els seus dots interpretatius. Amb tot, el que moltes vegades s'ha pogut criticar de les companyies teatrals -com ara la manca de dedicació exclusiva, la interpretació feble, l'adaptació de textos de forma ràpida i matussera com la facilitat en que alguns fan musicals- es posava de relleu durant el segrest.

Els actors d'El Mirall van copsar una realitat crítica per entomar-la amb humor i demostrar que, al cap i a la fi, el teatre amateur es tracta principalment de passió i diversió. Un entreteniment al cap i a la fi.

Amb tot, abans de l'inici de l'obra el director del FITAG, Martí Peraferrer, destacava com el festival és conegut a cercles tant importants com el Festival Mundial de Teatre Amateur de Mònaco, celebrat cada quatre anys i on "s'hi va fer referència en la darrera edició. Estem jugant a la primera divisió dels festivals". Amb tot, també va assegurar que el Fitag "és un exemple que un altre món és possible” i hi va afegir: “Tots els que estimem la Cultura i el teatre parlem el mateix llenguatge.”

El conseller de Cultura, Lluís Puig, va assegurar al seu torn que és imprescindible pel país les més de 500 companyies de teatre amateur que existeixen, ja que són una font de participació activa per a la societat i que ajuda a unir el públic amb els gestors i els municipis entre ells.

Al seu torn, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va voler emmarcar el festival com un símbol del que la cultura pot aconseguir "fer-nos ser més tolerants i més lliures", en referència als darrers atemptats de Barcelona i Cambrils.

Al llarg dels propers quatre dies, Girona serà el punt de trobada d’actors amateurs de 28 companyies de 12 estats diferents (Argentina, Brasil, Cuba, Colòmbia, Eslovàquia, l’Estat espanyol, el Marroc, la República Txeca, Rússia, Polònia, Uruguai i Xile) que representaran un total de 29 espectacles.

El FITAG s’emplaça en diferents espais de la ciutat de Girona (Casa de Cultura, pati de les Magnòlies de la Delegació Territorial de la Generalitat a Girona, centre cultural La Mercè, teatre Municipal, sala La Planeta i cinema Truffaut), als quals aquest any s’afegeix el pati del CaixaForum. A més, el Festival continua amb el projecte «FITAG als Municipis», que té com a objectiu estendre la vivència del FITAG al conjunt de la demarcació. Els municipis que hi participen són: Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Puigcerdà, Salt, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres.