Pascual: ''Faria ràbia que l'Acústica hagués de marxar de Figueres''

El director del festival assegura que el futur del certamen no depèn d'ell

La fressa política també és protagonista del festival Acústica d'aquest any. Després de que Figueres perdés el certamen internacional dedicat al món del circ, el director del principal aparador de la música en català admet que tenen dubtes sobre l'edició del 2018. Xavi Pascual ha assegurat "que no està a l'horitzó" que l'Acústica es traslladi a fora de Figueres.

No obstant, sí que admet que la decisió no és seva i que la incertesa política pot acabar afectant el model de festival. "La gratuïtat es un tret d'ADN important però això fa que els ingressos depenguin d'administracions i de patrocinis i no d'entrada pura i dura. Tot això funciona i està molt bé si es pot treballar amb tranquil·litat i temps però si trontolla caldrà veure de quina manera es pot continuar amb el festival sense aquesta dependència que t'imposa la gratuïtat", afirma.

La fragilitat política de Figueres, on PSC va ser expulsat del pacte amb el PDeCAT per part de l'alcaldessa Marta Felip i Unió el va abandonar, deixant al govern amb 5 regidors dels 21 que té la capital alt empordanesa, ha passat factura a la preparació de l'Acústica d'aquest any. El conveni entre els promotors i el consistori no es va firmar fins el mes de juny, quan es van aprovar de manera definitiva els pressupostos municipals. Pascual recorda que el conveni s'acaba just després del festival i que aleshores caldrà veure els compromisos del govern però també de l'oposició amb la celebració de l'esdeveniment.

L'empresa promotora de l'Acústica, Promoartsmusic, vol començar a treballar amb el cartell del 2018 aquest mes de novembre. Entre les opcions que es puguin prendre no descarta tampoc marxar de la ciutat. Pascual deixa clar que no ho volen però que "tampoc depèn de nosaltres". "Si fa 16 anys que estem fent festival a Figueres, hem passat una travessia al desert i ara hem aconseguit el que hem volgut, faria ràbia haver de marxar de la teva ciutat quan has aconseguit alguna cosa que semblava impossible. Però si que es cert que no depèn de nosaltres. És un festival urbà i per muntar qualsevol pota de l'escenari necessitem un permís municipal", ressalta.

Festival més segur

L'Acústica té entre les seves particularitats ser un dels pocs que es fan al centre urbà d'una ciutat. Una característica que també ha obligat a prendre mesures en temes de seguretat després dels atemptats terroristes. Amb una reunió la setmana passada, organitzadors, ajuntament i cossos de seguretat van prendre una sèrie de mesures per endurir la seguretat de l'esdeveniment. Unes noves mesures que porten a Pascual a afirmar que la gent "estarà més segura a l'Acústica que a casa teva".

Des de feia un parell d'anys que la possibilitat d'un atemptat terrorista s'havia posat a sobre de la taula amb els responsables de seguretat. Ara però, els esdeveniments a la Rambla i a Cambrils, els han obligat a tenir-ho present. "Feia dos anys que es treballava amb el tema del terrorisme però, en una escala de l'1 al 10, estàvem en un 5 i ara estarem en un 10 de control de seguretat", explica Pascual.

Música i públic

Més enllà de les consideracions polítiques i de seguretat, dijous Figueres serà l'aparador del panorama musical català durant quatre dies. Les nits de divendres i dissabte hi haurà fins a quatre escenaris simultanis, un més que l'any passat. Entre els grups s'hi podem comptar gairebé tots els grans noms del panorama català: Txarango, els Amics de les Arts, Manel, la Iaia, Zoo o Blaumut. Un any més hi haurà equilibri entre els caps de cartell i els artistes revelació. Xavi Pascual assegura que "som el primer o segon festival de Catalunya amb més artistes revelacions".

En setze anys, el concepte de festival s'ha estès i ampliat, sobretot a la Costa Brava. Tot i això, al director de l'Acústica no li preocupa que la gent arribi al final de l'estiu amb un empatxament d'alguns grups que van repetint pels diferents escenaris. Per a Pascual, la marca Acústica està consolidada. "Som els primers en apostar per grups en català i en fer un festival urbà on pots anar voltant pels escenaris i de mentre anar a fer un còctel o anar al market", sentencia.

El director creu que l'Acústica és un festival "prou autèntic perquè no els calgui reinventar-nos". La consolidació de la marca Acústica la van descobrir l'any passat amb les enquestes que van fer als assistents. "Prop d'un 50% de la gent venia a l'Acústica sense saber gairebé qui tocava", explica Pascual ressaltant que van tenir 100.000 visitants en una corba de públic que no ha parat de créixer.
 
Respecte el futur, i amb les incerteses polítiques, Pascual vol una Acústica amb el mateix criteri: "Si podem mantenir aquest acte d'entrada lliure m'agradaria poder fer més zones i que al final de la ciutat per a qualsevol amant sigui un caramel". Un caramel que entén com els parcs temàtics que cada any treuen alguna novetat per tal de que la gent repeteixi.
 
Fe d'errades: L'Agència Catalana de Notícies assegurava que Figueres té 22 regidors al consistori, quan en realitat en té 21. La mateixa agència de notícies en el seu article apuntava que el PSC va abandonar el pacte de govern quan en realitat fou expulsat per Marta Felip.