Una garrotxina experimenta la força de l'huracà Harvey a Texas

Núria Auguet és professora de Primària a Austin

La Núria Auguet és una veïna de Les Planes d'Hostoles (Garrotxa) que porta dos anys impartint classes a nens de 1er de Primària en una escola d'Austin (EUA). Els darrers dos dies el seu Estat s'ha trobat en alerta davant l'arribada de l'huracà Harvey, que es preveia podria tenir una magnitud i conseqüències semblants al Katrina que va devastar Nova Orlans el 2005 i que va deixar prop de 1.500 morts al seu pas.

La nit del divendres va arribar la tempesta a la costa, castigant durament el municipi de Rockport. Mentrestant, a 200 quilòmetres més al nord, la Núria rebia missatges dels seus amics i familiars; "em deien que anés amb molt de compte, que als informatius i diaris catalans ja avisaven del que podria passar". L'advertiment no només va arribar a través de Whatsapp; l'ambaixada espanyola a Houston li va enviar un correu electrònic on li demanava que extremés les precaucions i es mantingués informada.

La pluja no va fer acte de presència fins a les tres de la tarda, "just quan es van acabar les classes van començar a caure gotes, però molt poca cosa", explica Auguet que hores abans havia assistit a unes jornades de conscienciació i prevenció pels alumnes. "Els vam posar vídeos explicant què havien de fer en aquests casos i també mostrar imatges del poder d'un huracà i el que podria passar si arribava", apunta.

A partir d'allà la resta del dia fou molt tranquil. No va ploure més fins a les 10 de la nit però no fou fins ben entrada la matinada que Harvey es va fer notar. "Eren les tres i ens va despertar el soroll del vent i la pluja. Era molt i molt fort". En aquells moments Harvey ja havia passat de ser un huracà de força 4 (240 km/h sostinguts) a baixar fins al nivell 1 (120 km/h), mentre que a Austin tenia uns valors de tempesta tropical (70 km/h).

"Ens hem llevat aquest matí i tenia el mòbil ple de missatges d'amics i familiars preguntant-me si estava bé", explica la Núria que tenia intenció de participar en un torneig de tennis i que finalment es va haver d'anular per la tempesta. Austin és una ciutat coneguda per les constants inundacions que pateix quan es registren episodis de pluja rellevants. El sistema de drenatge i el disseny dels carrers no està preparat per a engolir grans quantitats d'aigua i el d'ahir fou un dia especialment complicat per tots aquells que es van voler desplaçar per la zona.

Si us quedeu, morireu

Per entendre bé la cruesa d'aquest fenomen meteorològic, l'alcalde de Rockport, Patrick Rios, va advertir divendres a la població que "si us quedeu aquí ja podeu escriure amb un retolador al braç el vostre número de la seguretat social", donant a entendre que així seria més fàcil identificar els cadàvers. A les 23h d'ahir (hora catalana) ja s'havia registrat una persona morta i 14 desapareguts en aquesta població costanera.

Trump, a la seva

El president dels Estats Units, Donald Trump, va generar malestar al llarg de la setmana quan es va centrar en indultar al sentenciat Joe Arpaio, exsheriff d'Arizona que havia estat condemnat per desacatament judicial en un cas relacionat amb immigrants. Arpaio fou sheriff entre el 1993 i el gener de 2017, aplicant detencions a diverses persones basant-se solament en la seva raça i origen. L'any 2009 es vanagloriava d'haver empresonat a més de 30.000 "latinos". Trump va anunciar l'indult durant un míting el dimarts a Phoenix.

Mentrestant, però, el governador de Texas, Greg Abbott, portava dies reclamant al president que declarés la zona com a desastre per tal d'alliberar fons públics i fer front a les despeses que se'n puguin derivar fruit de la catàstrofe. Amb la proclamació, els diners poden arribar més ràpidament als afectats i reparar les destrosses de seguida.

Trump va ignorar la petició fins el divendres al vespre (hora d'EUA) moment en que va accedir a signar la declaració.