La desembocadura del Ter es troba a 0,3 metres cúbics d'assolir un baix cabal alarmant

S'ha donat ordre d'aportar més aigua dels pantans de Saus i Susqueda

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha donat la consigna d'aportar més aigua a la desembocadura del Ter a través dels embassaments de Saus i Susqueda, que nodreixen el riu. A hores d'ara, aquest tram final té un cabal d'aigua d'1,3 metres cúbics per segon. Una dada que no es considera òptima i que, com a mínim, s'hauria de situar en entre 1,5 i 2 metres cúbics per segon.

Malgrat això, des de l'ACA insisteixen que l'alarma només saltaria si la xifra baixes per sota de l'1. Per això i amb la voluntat de mantenir-la als nivells "mínims", s'ha decidir canviar el règim de gestió i deixar anar més aigua. En concret, s'ha acordat aportar 0,5 metres cúbics més per segon. L'ACA adetalla que s'ha pres la decisió tenint en compte, també, l'estat dels embassaments de Saus i Susqueda, que ronden el 63,3% de la seva capacitat, una dada que tampoc és òptima tenint en compte, per exemple, que el pantà de la Baells (Berguedà) es troba al 71,62%.

De fet, el cabal d'1,30 m3/s és el més baix que registra aquest últim tram del riu en els darrers tres anys. L'any 2015 la dada se situava en els 3,89 m3/s i, el 2016, en 1,97. Des de l'ACA insisteixen que es tracta d'un any hidrològicament "sec" i que això, afegit a l'època d'estiu en la qual ens trobem, ha afavorit la situació que viu a hores d'ara la desembocadura del Ter, al terme de Torroella de Montgrí.