L'Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa ha realitzat 260.000 visites en cinc anys

La iniciativa ha permès incorporar de la cirurgia pediàtrica a l'Hospital d'Olot

L'Institut Català de la Salut (ICS) i la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa van crear el juliol de 2012 un equip de pediatria unificat per donar servei als 8.300 infants d'entre 0 i 14 anys que hi ha a la comarca. D'això ja en fa cinc anys i des d'aleshores fins ara, l'Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG) ha realitzat més de 260.000 visites. L'objectiu de la iniciativa és donar assistència des de l'atenció primària i hospitalària i millorar la continuïtat assistencial del pacient i apropar-la a l'infant. L'espai mare-nadó, la incorporació de la cirurgia pediàtrica a l'Hospital d'Olot o la formació interna vinculada a l'assistència pediàtrica són algunes de les iniciatives que ha impulsat l'equip durant aquest temps.
 
L'equip atén la població de referència de les àrees bàsiques de salut d'Olot i Besalú (gestionades per l'ICS) i de la Vall d'en Bas-Hostoles i Sant Joan Les Fonts (gestionades per l'Hospital). Per això, es fan consultes de pediatria als CAP d'Olot, Besalú, Sant Joan les Fonts i Sant Esteve d’en Bas i als consultoris locals de les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols i Olot Nord.

En els darrers cinc anys, l'equip ha realitzat més de 260.000 visites, de les quals 10.000 van ser ateses per diverses especialitats pediàtriques a l'Hospital d'Olot. L'equip atén cada any una mitjana de 52.600 visites a primària i 1.800 més a l'hospital. En l'àmbit de primària, de les 53.079 visites realitzades durant el 2016, el 66% (24.626) les van fer pediatres i el 33% (17.695) per infermeres pediàtriques. La majoria es va fer al mateix centre de salut i 3.799 consultes es van resoldre per via telefònica.

Des que es va crear l'equip, s'ha impulsat la formació de llevadores i personal d'urgències, s'han realitzat simulacres neonatals a temps real i s'ha incorporat la cirurgia pediàtrica a l'Hospital d'Olot, a través d'un conveni amb el Parc Taulí de Sabadell. El tipus d'intervencions que es van al centre permeten una cirurgia sense prova analítica prèvia ni punxades abans de la intervenció. Això evitar que l'infant i la seva família s'hagin de desplaçar a un altre centre.

D'altra banda, el 2015 es va crear l'espai mare-nadó. Una iniciativa que es fa amb la coordinació d'una infermera pediàtrica i on les mares i els pares comparteixen amb la resta de participants els dubtes i vivències dels primeres mesos del nadó.

També s'ha impulsat la creació de l'anomenat 'Follet de la Garrotxa', de la mà de l'artista olotí Tavi Algueró. La figura va néixer amb l'objectiu de fer més confortable l'estada dels nens i nenes i les seves famílies a l'hospital.

Segons l'ICS, la creació d'aquest equip ha permès als professionals sanitaris de pediatria treballar de manera conjunta amb un sistema d'informació compartit.