Els tràmits per fer el nou pou a la Bisbal començaran al setembre

L'alcalde proposa connectar-se amb la xarxa del Consorci de la Costa Brava

L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) traurà a concurs la construcció d'un nou pou al setembre per acabar amb els problemes d'abastiment d'aigua en cas de sequera. L'alcalde, Lluís Sais, assegura que es tracta d'una solució a curt i mitjà termini que garantiria que el municipi no tingui problemes de subministrament però afirma que la definitiva ha de passar per la connexió a la xarxa del Consorci de la Costa Brava. Sais diu que això permetria augmentar el cabal a la zona i demana a l'ACA que es pronunciï i prengui una decisió al respecte. El municipi va haver d'instal·lar dos filtres de carbó actiu arran de l'episodi de contaminació que es va registrar l'estiu passat i que costen 3.000 euros mensuals. Tot i que ja no hi ha perill i la situació no s'ha repetit, els ha de mantenir mentre no es resolgui, almenys, la construcció del nou pou.
 
La Bisbal va haver de prohibir el consum d'aigua de boca durant vint dies el mes d'agost de l'any passat després que es detectés que estava contaminada per plaguicides. Per resoldre la situació, el municipi –conjuntament amb Forallac- van haver d'adoptar mesures d'urgència. Entre elles, la instal·lació de dos filtres de carbó actiu, que permeten netejar 100 metres cúbics d'aigua l'hora.

Els aparells, però, són de lloguer i tenen un cost mensual de 3.000 euros. Per la qual cosa, des de l'agost passat fins ara la Bisbal i Forallac ja han abonat uns 36.000 euros per mantenir-los funcionant. Sais assegura que no poden treure'ls perquè, ara per ara, és l'única opció que tenen sobre la taula per garantir el subministrament en cas de problemes de sequera o que es repetís un episodi com el de l'estiu passat.

El municipi fa temps que busca una solució definitiva a la problemàtica. Primer es van plantejar augmentar el cabal d'aigua de l'actual pou però els estudis tècnics van acabar descartant aquesta opció. Durant les prospeccions de l'actual pou, es va veure viable la possibilitat de fer-ne un segon.

Ara, el consistori ha anunciat que el proper mes de setembre traurà a concurs la construcció i concessió del nou pou. L'objectiu, explica Sais, és que, a banda del nou punt d'aigua, el concessionari també assumeixi la neteja de l'actual pou i la millora de la impulsió d'aquest cap a la Bisbal, Forallac i la mancomunitat d'aigües del Baix Empordà (que inclou Corçà, Cruïlles i Madremanya).

Una solució a mig termini

El batlle diu que es tractarà d'un pou petit i que garantirà de 135 metres cúbics d'aigua l'hora en cas que l'actual planta de Fontanilles fallés. Sais, però, insisteix que es tracta d'una solució a curt i mitjà termini i que cal una mesura definitiva. En aquest sentit, diu que la connexió amb la xarxa del Consorci de la Costa Brava permetria no només resoldre aquesta situació sinó també incrementar el cabal. L'alcalde recorda que ha de ser l'ACA qui doni el vistiplau a aquesta actuació definint-la al "pla d'actuacions del Consorci".

Per això, demanen que es pronunciï i prengui una decisió. "Esperem tenir plenes garanties que, com a mínim no tornarem a viure un episodi així però l'ACA haurà de definir si es factible que ens hi puguem connectar", insisteix Sais.