La Jonquera posa en marxa tres càmeres de videovigilància al Pertús

L'Ajuntament en preveu quatre més als principals accessos al municipi

Combatre els problemes de trànsit a la zona però també els vinculats amb la venda ambulant. Aquest és l'objectiu que es va marcar l'Ajuntament de la Jonquera (Alt Empordà) i que ara s'ha materialitzat amb la posada en marxa de tres càmeres i dos lectors de matrícules a la zona comercial dels Límits, al Pertús. A principis de l'any passat en van estrenar quatre a l'N-II.

L'alcaldessa, Sònia Martínez, assegura que estan molt contents amb la iniciativa i que, fins ara, els ha permès resoldre diversos delictes i incidents. Entre ells, enxampar un conductor que va fugir després d'un atropellament o interceptar un vehicle que va provocar un incident a l'aparcament municipal del Pertús. I és que els aparells permeten que un cop s'ha entrat la matrícula, quan el cotxe torna a entrar al municipi es dispara l'alarma. Les imatges captades també són útils pels diferents cossos de seguretat i els jutjats, que sovint els demanen els vídeos.

Els nous aparells instal·lats són part d'un projecte més ampli, que s'està fent per fases i que el Govern municipal preveu executar fins l'any vinent. De moment, s'han destinat 60.000 euros a les càmeres de l'N-II i 36.000 més a les que s'han col·locat al Pertús. El pressupost d'aquest any compta amb una nova partida de 55.000 euros per les quatre que s'instal·laran als principals accessos al municipi i, de cares a l'any vinent, en preveuran més al centre històric (amb una xifra encara per determinar).

La intenció és aprofitar la reforma que l'any que ve es farà al carrer Major –el principal del municipi- per encarar la millora de la seguretat. De fet, la petició la van fer veïns i comerciants de la zona l'any passat preocupats per les baralles, aldarulls i la venda de droga que pateix el centre del poble. L'alcaldessa detalla que començaran pels accessos per tal de tancar el perímetre i que, després, podran abordar la resta. "Les càmeres ajuden a controlar el trànsit però també a combatre problemes a la via pública i de seguretat ciutadana", assegura Martínez.

Els comerciants dels Límits volen solucions

Així també ho esperen els comerciants de la zona comercial dels Límits. El seu representant, Bruno Comas, afirma que lluny de resoldre's, el problema de la venda ambulant i de les falsificacions en botigues continua ben present. "Tot serveix però la gent està preocupada", insisteix. "Ens agradaria que les autoritats ens escoltessin perquè aquesta gent vegi que hi ha algú que mana perquè això afecta a moltes poblacions i tant al Pertús com a la Jonquera", remarca Comas.