El Govern espera evitar la vaga d'ambulàncies gironines

Josep Ginesta creu que hi ha temps per a negociar

Continuen els intents per aturar la vaga indefinida convocada a partir del proper 11 d'agost pels sindicats dels treballadors de les ambulàncies gironines, i que afectarà al servei cada divendres de sis a deu del matí i de dues a sis de la tarda. Ara és la Generalitat la que s'ha pronunciat, després del fracàs de la mediació d'aquest dijous entre l'empresa i els treballadors a Barcelona.

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, confia que l'acord arribarà perquè encara resten dies i, sobretot diu Ginesta, per "la bona voluntat negociadora de les parts". Tot i aquest optimisme que mostra l'administració, Ginesta reconeix que encara hi ha "punts de desacord importants" entre els treballadors i l'empresa. "Ara cal continuar parlant perquè hi ha temps i l'esperança és l'últim que es perd", comenta.

La mediació d'aquest dijous no va servir per acostar posicions. De fet, des del Sindicat del Transport Sanitari de Girona (STSG), comentaven que no havien pogut negociar "ni uns mínims", perquè l'empresa no es plantejava retirar la proposta d'horaris i mobilitat geogràfica coneguda com '40-41'.

Aquesta proposta fa un repartiment d'horaris que afecta alguns treballadors que, fins ara, disposaven de torns més llargs i compactats. És a dir, personal que feia jornades de 24 hores i descansaven tres dies, passen ara a treballar vuit hores al dia. També inclou una reformulació en la mobilitat dels treballadors, a qui l'empresa pot ubicar a qualsevol punt de les comarques gironines o l'Alt Maresme.

Els sindicats ja van anunciar que l'inici de les negociacions passava per retirar el '40-41', un fet que no contempla l'empresa i que ara mateix és el principal escull per evitar la vaga. En aquest sentit el portaveu del Sindicat del Transport Sanitari de Girona (STSG), Alfonso Martín, demanava "bona fe" a TSC per començar a negociar. "Si retiren el 40-41 ens asseurem a la taula", assegurava Martín el dijous després del fracàs en la mediació.

Serveis mínims alts

La propera setmana s'endevina clau per resoldre el conflicte. De fet, hi ha temps fins dimecres al vespre, ja que la Generalitat ha de comunicar amb un dia d'antelació a les parts quins serveis mínims ha decretat.

En aquest aspecte, Ginesta ha avançat que els que es dictaran seran alts ja que es tracta d'un sector on s'ha de garantir el servei per la seva sensibilitat. El secretari general de Treball ha conclòs que, abans de mirar els serveis mínims, caldrà revisar els informes que aportin les parts: el comitè de vaga, l'empresa, serveis territorials i el Departament de Salut.