El comitè de l'hotel Don Juan de Lloret desconvoca la vaga

L'establiment accepta obrir tot l'any

El conflicte laboral que s'havia obert a l'hotel Don Juan de Lloret de Mar (Selva) ha quedat congelat després de la mediació d'aquest divendres a Treball. La direcció s'ha compromès a intentar que l'hotel continuï obert tot l'any i, de fet, des d'avui mateix ha acceptat que s'hi puguin fer reserves a partir del 4 de novembre. A canvi, el comitè ha desconvocat les dues vagues convocades en ple agost. La primera, una de parcial de quatre hores convocada pel dilluns 7; i la segona, una de 24 hores fixada pel dijous 17.

Tot i això, encara no queda clar que l'hotel Don Juan continuï obert en temporada baixa (com passava fins ara). Però d'entrada, la possibilitat ja hi és.

El comitè va decidir convocar vaga després de saber que l'establiment, de tres estrelles, tancaria entre novembre i febrer (els mesos que hi ha menys feina). Des del Don Juan, l'argument inicial que es va donar a la plantilla era que els bancs ho exigien, perquè sinó no els donarien crèdit.

La UGT, però, atribuïa aquest canvi de criteri al relleu que hi haurà al capdavant de l'hotel. Segons explica el sindicat, l'actual gerent es retira i deixarà el càrrec a la seva filla. Precisament, ella és qui es mostraria partidària de tancar els mesos que hi ha pèrdues.

"El gerent sortint té un to dialogant, i no volia tancar l'hotel a l'hivern perquè creia que hi havia altres vies per solucionar el problema; però la filla sostenia que mantenir obert no era rendible", ha explicat el secretari general de la secció sindical de la UGT a l'hotel Don Juan, José Antonio Sala. La UGT és el sindicat majoritari al comitè d'empresa amb set dels tretze membres. La resta pertanyen a CCOO.

Acostament de postures

La setmana passada, davant la negativa de la direcció a negociar, els treballadors ja es van concentrar a les portes de l'hotel Don Juan. Aleshores, ja havien convocat l'aturada parcial i la vaga de 24 hores. Avui, però, durant la mediació, Sala explica que s'han "acostat posicionaments", i que per això s'ha desconvocat la protesta.

"Això no significa, però, que l'empresa vagi en la línia que nosaltres pretenem", alerta Sala, recordant que encara hi ha el temor que l'hotel acabi tancant els mesos més fluixos, i això passi factura a les condicions laborals dels treballadors.

"Tota la guerra per endavant"

Per això, a partir d'ara, les dues parts s'han compromès a obrir un calendari de negociacions per negociar un pla de viabilitat. Segons recull l'acord signat a Treball, el pla ha de permetre "tenir l'hotel obert tot l'any, mantenint l'estabilitat ocupacional i laboral". Sala ja apunta que, durant les trobades, "anirem tractant tema per tema, i deixarem aquells més delicats per al final".

Pels sindicats, la reunió d'avui ha estat un primer pas. Sala ja diu que "queda tota la guerra per endavant". Assegura, però, que els treballadors estan disposats a "fer sacrificis" amb l'objectiu d'arribar a un acord. I de moment, ja celebren que l'empresa ara s'assegui a negociar. A l'Hotel Don Juan hi ha un centenar de treballadors fixes i una xifra semblant de fixes discontinus.