Creen 359 noves places públiques per a gent gran i persones amb discapacitats

El Govern hi destina més de 6 MEUR

La Generalitat ha creat 359 places amb finançament públic per a gent gran i persones amb discapacitats a les comarques gironines. Per ampliar les que hi havia fins ara a la demarcació, el Govern hi ha destinat una inversió de més de 6 MEUR. Més de la meitat d'aquestes places –en concret, 193- són per a residències de gent gran. De mitjana, una estada en un d'aquests centres costa 1.800 euros mensuals.
 
La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, ha destacat "l'esforç" que ha fet la Generalitat en l'atenció a les persones en els darrers pressupostos. Bassa també ha subratllat que les noves places en residències de gent gran permeten esponjar la llista d'espera per entrar-hi (que actualment, a la demarcació, se situa en 1.890 persones). Pel què fa a discapacitats, les 141 noves places que es creen permetran "que ningú es quedi sense aquest recurs i arribar a una cobertura de pràcticament el 100%", ha concretat la consellera.
 
Dolors Bassa ha subratllat que, a l'hora de crear noves places per a gent gran i persones amb discapacitats, la Generalitat ho ha fet en base a dos objectius primordials: "Atendre el màxim de persones i acostar aquests recursos als seus domicilis". Per això, entre d'altres, el Govern ha tingut en compte diferents criteris.

"Bàsicament han estat els d'equitat i equilibri territorial; és a dir, aproximar les ràtios a l'objectiu de cobertura", ha puntualitzat la consellera. En el cas de les places per a residències de gent gran, per exemple, l'objectiu és el d'aconseguir que per cada 100 persones majors de 65 anys hi hagi 2,37 places disponibles. En el cas de les persones amb discapacitats, que la cobertura arribi "pràcticament al 100%" i ningú quedi fora dels recursos.

En total, durant el darrer any, la Generalitat ha creat 359 noves places amb finançament públic per als dos col·lectius. Se subdivideixen en 218 places més per a persones grans (193 per a residències i 25 en centres de dia) i 141 per a persones amb discapacitats.

Sobretot, a l'Alt i el Baix Empordà

L'increment de places es reparteix arreu de la demarcació, però sobretot, aquelles comarques on se n'han creades més de noves són l'Alt i el Baix Empordà. "El nostre principal objectiu és que les persones visquin dignament; des de fa un any, estem revertint les retallades per disposar de més places amb finançament públic", ha dit Bassa.

En total, amb les ampliacions, les comarques gironines disposaran a partir d'aquest setembre de 3.043 places en residències de gent gran i 795 en centres de dia. I pel què fa a les persones amb discapacitat, passaran a ser-ne 2.131. En paral·lel, el Departament també ha incrementat les hores anuals dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP), passant de les 129.750 a les 130.493.

"Estar al costat de les persones"

La consellera ha dit que des del Departament continuaran treballant "per estar al costat de les persones". I ha recordat que ja s'han presentat les bases de la Llei d'Autonomia Personal, que entre d'altres permetran "deixar enrere una Llei de Dependència que mai ha tingut els recursos suficients". I aquí, ha recordat que la Generalitat ha pagat "molt més del que tocaria", perquè en comptes de repartir-se al 50% entre Govern i Estat, aquest percentatge s'ha acabat convertint en un 80 i un 20%.

Per últim, la consellera també s'ha referit a la queixa de les nou organitzacions gironines –agrupades sota el paraigües del Clúster Èxit- que criticaven que la Generalitat havia deixat fora de les subvencions persones amb discapacitat. Dolors Bassa ha explicat que la modificació dels criteris que regien les ajudes s'ha fet "amb l'objectiu que les persones que tinguessin més discapacitat, sobretot psíquica, també rebessin més finançament".

Bassa ha admès que això ha comportat que, en el cas dels discapacitats físics, hi havia persones que no arribaven al grau del 60% per poder rebre les ajudes. Però que el Govern ho ha pal·liat amb una segona línia de subvencions dirigida específicament a aquest col·lectiu.

Tant Bassa com la directora territorial, Marta Casacuberta, han explicat que la negociació del nou acord "ha estat dura i complicada", però que el resultat és positiu. A més, també han explicat que hi ha organitzacions agrupades sota el Clúster Èxit que van avalar el pacte. Ja ha avançat, però, que es parlarà amb aquelles que l'han criticat per llimar diferències.