RCR Arquitectes impulsa la creació d'una plataforma digital de coneixement internacional

Organitzen el primer workshop sota el paraigua de la marca LAB·A

El despatx d'Aranda, Pigem i Vilalta (RCR Arquitectes) vol impulsar la creació d'una plataforma digital de coneixement internacional. Després de ser distingits amb el premi Pritzker d'arquitectura, el més important d'aquesta disciplina, defineixen el projecte com el seu “proper somni".

Per tal de fer-ho possible, han desenvolupat 'LAB·A', un laboratori creatiu per investigar l'espai "des d'una mirada disciplinar". La idea ja la tenien però, per primer cop, han creat una entitat jurídica pròpia. El LAB·A és l'encarregat d'organitzar des d'aquest any el ‘workshop’ que fan a la ciutat on tenen la seva seu, Olot (Garrotxa). És ja la desena edició i tindrà 92 alumnes. Han rebut més demandes després d'aconseguir el Pritzker però han mantingut el nombre de places.

Sumant totes les iniciatives i tallers, el nombre de participants arriba fins a les 131 persones d'entre 25 i 34 anys que han acabat ja d'estudiar arquitectura o estan a l'etapa final de la seva formació acadèmica. Un 56% del total són dones. A banda de participants de l'estat espanyol, hi destaquen les representacions d'Itàlia i França o de països d'Amèrica del Sud com Argentina, Colòmbia i Mèxic. També hi ha inscrits d'Iraq, el Marroc, Mongòlia o l'Índia. Els diferents tallers i programes tenen una durada diferent però es faran entre el 31 de juliol i el 18 d'agost a la capital de la Garrotxa.

L'objectiu que tenen els arquitectes amb el 'workshop' el deixa molt clar Rafael Aranda. "A nosaltres ens agrada fer entendre que ells han de trobar com són ells i la seva manera d'entendre l'arquitectura i després han d'entendre que és possible fer aquesta arquitectura en el seu lloc d'origen", assegura l'arquitecte.

Aquest 'workshop' serà especial per dues raons. En primer lloc, perquè és el primer que organitzen des de que Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta van rebre el premi Pritzker, considerat el més important en el camp de l'arquitectura. Un premi que Aranda assegura que no els desviarà dels seus projectes. "No ens agradaria fer el camí que un premi d'aquesta importància et marca sinó que voldríem aprofitar un premi com és el Pritzker per fer el camí que nosaltres anàvem seguint", afirma Aranda.

Això es tradueix amb la creació del 'LAB·A', el Laboratori Barberí, que vol ser una plataforma digital de coneixement internacional. El tema sobre el que volen gravitar aquest punt de trobada és el de l'espai amb una òptica transversal. Al 'LAB·A' hi ha de tenir accés directe el món universitari d'arreu per ajudar a crear un debat.

Per a ells, aquest projecte és "el següent somni" després del premi Pritzker. Aranda diu que sense deixar de banda els projectes arquitectònics volen "impulsar aquesta plataforma en relació amb universitats del món on poder ajudar-nos i desenvolupar aquests projectes".

El 'LAB·A' és una idea que feia temps que tenien desenvolupada dins l'univers RCR. Ara però l'han constituït com una entitat jurídica pròpia i que complementa la Fundació Privada 'Bunka' que també han impulsat els tres arquitectes. Precisament, aquesta fundació s'ha encarregat fins ara de gestionar els diferents premis econòmics que han rebut Aranda, Pigem i Vilalta des de la creació del seu despatx.

Un 'workshop' amb resultats

El nexe d'unió de 'Bunka' i 'LAB·A' és justament aquest 'workshop' d'estiu, especialment el dedicat a arquitectura i paisatge. Els 92 alumnes participants desenvoluparan un total de set exercicis. Cinc d'ells tenen a veure amb els conceptes sobre com es gestiona l'espai des de l'arquitectura. Els altres dos volen ser casos reals ben propers.

El primer d'ells, des dels inicis, passa per imaginar Olot. En cada edició s'ha posat sobre la taula una zona concreta de la capital garrotxina per pensar com es podria revolucionar canviant l'espai. Ho fan, a més, amb total llibertat. "Com si el POUM no existís", tal i com diu el regidor de cultura de l'Ajuntament olotí, Josep Berga.

Al llarg dels anys, les idees dels participants a l'estudi han donat idees que es convertiran en resultats com és el futur 'Espai Cràter'. Es tracta d'un edifici que combinarà discurs museístic i turístic en un solar a tocar del volcà Montsacopa, integrat a dins d'Olot. Aquest any però la mirada es manté a la zona cèntrica de la ciutat però més propera al riu i a la mateixa seu del despatx RCR Arquitectes. El perímetre el delimiten la Casa Vayreda, el Mas Ramon i l'actual Museu dels Sants.

Un espai que creuen que té un potencial sobretot cultural amb la proximitat també del Museu Comarcal de la Garrotxa. "És una zona que hem de repensar", segons opina Aranda que creu que les obres d'art podrien tenir-hi un rol important.

El segon cas real és una petició per repensar el refugi dels pastors a alta muntanya però adaptat a l'època actual. Aranda reflexiona com, amb la reintroducció del llop i l'ós, els ramats que a l'estiu anaven a alta muntanya ara tornen a necessitar un pastor que els vigili. Un vigilant d'una altra època històrica i que tindrà altres necessitats "com un ordinador portàtil". Saber com ha de ser el seu refugi a alta muntanya serà un altre dels desafiaments que es plantejarà als participants del 'workshop'.

Programa obert

Per tal d'integrar els participants i el mateix 'workshop' a Olot, s'han previst una sèrie d'activitats agrupades sota el 'Programa obert'. Les propostes es faran a l'Hospici i es repartiran al llarg de les tres primeres setmanes d'agost. Algun dels convidats són els arquitectes Carlos Ferrater i Jordi Badia, el fotògraf Hisao Suzuki o la ballarina Àngels Margarit.