Un jutjat tomba la decisió de l'Ajuntament de Cadaqués de tancar abans d'hora els locals de nit

La FECASARM va recórrer i el Ban ha quedat suspès temporalment

L’Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) va decretar mitjançant ban d’alcaldia de data 31 de Maig, que els locals de restauració i d’oci nocturn del municipi altempordanés havien de tancar una hora abans els caps de setmana i mitja hora abans entre setmana, deixant així sense efecte les ampliacions horàries automátiques que preveu l’Ordre d’Horaris de la Generalitat de Catalunya per a tots els locals de restauració i oci nocturn de Catalunya.

La FECASARM, defensant els interessos de tres bars musicals del municipi va decidir portar l’assumpte al Jutjat Contenciós i ara el jutjat ha decretat la suspensió del ban d’alcaldia mentre es decideix sobre la legalitat i il·legalitat de l’acte administratiu. Així les coses, els locals de restauració i oci de Cadaqués podran obrir aquest estiu amb el mateix horari que els locals de la resta de Catalunya i podran gaudir de l’ampliació horària que l’Ordre 358/2011 de la Generalitat preveu per als locals d’oci durant la temporada d’estiu.

La decisió del consistori precisament s’emparava en aquesta Ordre d’Horaris de la Generalitat, que li permet a un alcalde reduir fins a dues hores el funcionament de les activitats de restauració i oci nocturn amb caràcter excepcional i de manera degudament motivada. Segons la FECASARM, la decisió de l’alcalde en cap cas es trobava degudament motivada ni tenia cap caràcter excepcional, pel que la vàrem qualificar d’arbitrària. En paraules de Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM i cap dels Serveis Jurídics de la patronal de l’oci nocturn, “varem decidir portar la reducció horària als jutjats per que consideravem que no era ajustada a Dret, ja que no reunia els requisits de l’article 14 de l’Ordre d’horaris de la Generalitat, doncs ni es concretava a quins locals afectava, ni identificava les molèsties que es provocaven al veïnatge ni tampoc acreditava cap motiu de seguretat, limitant-se la mateixa a reduir els horaris de tots els locals del municipi sense més, pel que la varem tatxar d’arbitrària i la vàrem recórrer davant el jutjat”.

El Jutjat Contenciós Administratiu num 2 de Girona, sense entrar en el fons de la qüestió –ja que aquesta s’ha de discutir durant la substanciació del procediment- ha decidit acollir la mesura cautelar sol·licitada per la FECASARM i ha deixat en suspens el ban d’alcaldia amb efectes immediats, tot adduint que "el consistori en cap cas ha acreditat, ni tan sols amb indicis, que les molèsties als veïns provinguin dels locals d’oci nocturn en les hores en les que es redueix l’horari, i per tant es decideix atorgar prevalença als interessos de la patronal recurrent".

Per la seva part, la FECASARM va acreditar, a través de tres informes pericials, que la reducció horària comportaria per als locals que representava una davallada de fins a un 63% en els ingressos, fet que posava en greu risc la supervivencia de les tres activitats de bar musical, que ocupaven a un total de 52 treballadors, llocs de treball que evidentment també corrien el risc de ser amortitzats. El jutjat doncs, fent una ponderació dels interessos en joc ha decidit donar la raó a la patronal, per evitar que quan es resolgui finalment sobre la qüestió de fons de l’assumpte les activitats hagin patit un dany irreversible o bé molt difícil de reparar, tals com el tancament, la pèrdua de clientela o l’acomiadament de treballadors, entre d’altres. Segons Boadas, “els bars musicals treballen una mitjana de tres hores a ple rendiment durant la setmana que coincideix amb l'hora i mitja final del divendres i el dissabte. «Si els treus aquests dos dies, els treus 2 terços de la facturació i poses en greu risc la supervivència dels mateixos».

Des de la FECASARM, valorem molt positivament aquesta decisió judicial, atès que sovint el nostre sector és víctima de decisions injustes, talment com si les nostres empreses fossin empreses de segona categoria, quan les mateixes donen feina a milers de treballadors i constitueixen la única font d’ingressos de milers de famílies, aportant molt al sector turisme del país, fets que malauradament moltes vegades no es tenen en compte.