Absolt un condemnat per inventar-se que dos policies de Salt l'havien agredit

La sentència recull que hi ha "contradiccions palmàries" en la versió dels agents

El Jutjat penal 1 de Girona li va imposar el pagament d'una multa de 270 euros com a autor d'un delicte de denúncia falsa, amb una atenuant de malaltia mental i una atenuant qualificada de dilacions indegudes. El seu advocat, Jordi Colomer, va recórrer la sentència i ara l'Audiència de Girona li ha donat la raó.

La sentència de la secció tercera revoca la condemna del penal 1 i l'absol. La nova resolució judicial declara provat que el 13 de juliol del 2012 l'ara absolt va denunciar al jutjat en funcions de guàrdia de Girona que dos agents de la Policia Local de Salt l'havien agredit als soterranis de la comissaria. Afegeix, però, que "no ha quedat acreditat que denunciés aquests fets sabent que no havien succeït".

El motiu principal pel qual han tombat la primera sentència és, sobretot, les contradiccions en les que han incorregut els agents en un judici i en l'altre. Segons recull la sentència, aquests canvis en el relat no són "intranscendents".

De fet, en el primer judici de faltes per haver, suposadament, agredit el processat, els agents van assegurar que l'havien identificat al carrer i que en cap cas el van traslladar a dependències policials, on ell assegurava que havia tingut lloc l'agressió. "Fins i tot es va aportar un informe efectuat per l'inspector en cap de la Policia Local de Salt on es recollien les manifestacions dels agents assegurant que no es va fer cap trasllat", exposa la sentència.

Al judici per denúncia falsa, en canvi, els dos agents van admetre que el van portar a comissaria per identificar-lo i formar la denúncia per venda ambulant il·legal. "La contradicció en la que van incórrer els dos agents és suficientment rellevant per qüestionar la seva credibilitat i no es pot excloure que el processat hagués patit algun tipus d'agressió, per mínima que fos", argumenta l'Audiència de Girona.

"El fet que el recurrent manifestés haver rebut una sèrie de cops incompatibles amb el resultat del reconeixement (amb diagnòstic de contusió a cara i cap), arribant a dir que quasi el maten constitueix, sens dubte, una exageració", afegeix la sentència que això no té per què voler dir que menteix sinó que pot ser que el trastorn psíquic que pateix el porti a "sobredimensionar" els fets.

Per això, ressalta que no es pot concloure que "faltés de forma deliberada i conscient a la veritat quan va denunciar els agents".