Els Marrecs de Salt es converteixen en colla de nou, la primera de comarques gironines

Els blauters s'estrenen en els castells de nou pisos després de 21 anys d'història

Els Marrecs de Salt (Gironès) són colla de nou, i ho han aconseguit a la seva plaça. La diada de Sant Jaume ha servit perquè els blauters aconseguissin una fita que portaven temps perseguint. Malgrat haver desmuntat una vegada el castell, els saltencs s'han refet i han aconseguit el tres de nou amb folre, que els va caure a les Festes de Sant Narcís de Girona.

Un cop descarregat eufòria a plaça. La cap de colla dels Marrecs, Iruna Rigau, explica que el portaven molt bé durant els assajos però que "a plaça sempre hi ha nervis". De fet per afrontar amb ànim el repte, els saltencs han arrencat amb un cinc de vuit, un castell molt consolidat dins la colla, i que han descarregat sense problemes.

Després d'una primera ronda on s'ha vist un quatre de vuit molt ferm dels Xicots de Vilafranca, i un tres de set dels Xerrics d'Olot ha estat el torn per els Marrecs que afrontaven el gran moment. Tot i que el castell ha tirat amunt, un cop els quarts ho han validat, la canalla no ho ha vist clar, i quan l'aixecador ja estava situat ha estat l'anxaneta qui s'ha tirat enrere.

Enlloc de provocar dubtes a la colla, als Marrecs els ha vingut bé. De fet, Rigau assegura que "ha estat una molt bona prova" per afrontar el segon intent. Aleshores ha estat el torn per a la resta de colles. Els Xicots de Vilafranca han intentat el tres de vuit que ha caigut a la sortida. Una caiguda molt lletja que ha obligat a atendre dos membres de la colla.

Aleshores ha estat el moment dels locals que, aquest cop sí, han descarregat el desitjat tres de nou amb folre, convertint-se així en la primera colla de nou de les comarques de Girona.

Una espina clavada

El tres de nou amb folre ha estat la gran fita pels saltencs. Especialment emocionat estava l'antic cap de colla dels Marrecs, Aram Martí, que va viure la caiguda d'aquest castell durant les festes de Sant Narcís a la Plaça del Vi. "Era un objectiu, una espina que ens volíem treure i ho hem fet a casa", ha reblat.

Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Jordi Viñas, ha reconegut que va demanar als Marrecs que el tres de nou el fessin a Salt. "Són gent de paraula, ha estat molt difícil però podem dir amb orgull que Salt és plaça de nou", remarca.

A més dels Marrecs de Salt, per la diada de Sant Jaume han actuat els Xicots de Vilafranca, que han fet el quatre de vuit i han carregat el tres de vuit, els Castellers de Sabadell que han descarregat el dos de vuit, el tres de vuit i el quatre de vuit, i els Xerrics d'Olot que han descarregat el tres de set, el quatre de set amb l'agulla i el quatre de set.