Els pensionistes es passen mesos sense cobrar per manca de personal de l'Estat a Girona

Això també causa cues per renovar el DNI i el passaport

La falta de personal de l'Administració de l'Estat a Girona arriba a deixar gent sense ingressos durant un o dos mesos. Així ho han denunciat els sindicats amb representació a la Junta de Personal Funcionari de Girona. En el cas de les tramitacions que s'han de fer a l'Institut Nacional de la Seguretat Social, la cita prèvia es dona al cap d'un mes de demanar-la. Per això calculen que, en el cas per exemple d'una jubilació, entre que s'aconsegueix té cita i s'accepta la petició de prestació, pot passar un temps en el qual el pensionista es queda sense ingressos. Una situació que també pot afectar, asseguren, les prestacions d'atur o la renovació dels papers d'un treballador estranger.

Unes realitats que, segons els sindicats, a la demarcació de Girona ja s'han produït a causa de la manca de personal. De fet, denuncien que hi ha oficines senceres en risc de quedar-se sense treballadors com per exemple la de Ripoll, on els seus dos funcionaris s'han de jubilar en els pròxims anys.

El retard a la Seguretat Social se suma als ja existents en altres serveis, com per renovar el DNI o el passaport i treure's el carnet de conduir. En xifres, calculen que en quatre anys la demarcació ha passat de 1.000 treballadors de l'Administració Estatal a 700. Els sindicats assenyalen, a més, que hi ha un important gruix de treballadors que es jubilarà aviat, un fet que complicaria encara més la falta de recursos humans.

La Junta de Personal Funcionar alerta que la retallada de plantilla ha estat especialment accentuada a les comarques gironines. En xifres, exposen que la reducció a l'estat ha estat d'un 17%, a Catalunya del 21% i a Girona d'un 27% des del 2010. Dades que s'agreugen si s'inclouen en el còmput el conjunt de treballadors públics, segons les informacions sindicals.

Entre les causes de la pèrdua més accentuada de treballadors a la demarcació, la delegada de la Junta de Personal Funcionari de la demarcació per CCOO, Rosa Chocano, apunta dos factors. "La reducció ja és dramàtica en el cas de Girona perquè hi ha poca oferta d'ocupació pública i, quan hi ha trasllats, la gent no es vol quedar aquí", assegura.

Hi ha alternativa

Des dels sindicats deixen clar que no demanen que els llocs de treball es cobreixin exclusivament amb funcionaris de carrera. El president de la Junta de Personal Funcionari de Girona i representant de la CGT, Rafael Muñoz, ho entén a causa de la situació econòmica actual però creu que no pot ser excusa. "L'Administració té eines per contractar interins o per contractar personal per a puntes de feina, entenem que no es vulguin posar funcionaris de carrera i que s'està en una situació límit", considera. Muñoz posa com a exemple el cas d'Hisenda on es contracta més personal quan és època de fer la declaració de la renda.

Això podria utilitzar-se, sostenen, en la renovació de documents com el passaport o el DNI. Precisament, la Junta ha convocat la concentració per demanar més mitjans a l'oficina que hi ha a Girona ciutat per fer aquesta gestió, al carrer Rajolers. Aqu´, la majoria dels treballadors que fan la renovació són agents de la policia estatal que, enlloc d'estar a altres departaments, han de suplir la falta de personal administratiu. Muñoz considera que "és fàcilment previsible" que a l'estiu hi hagi pics de feina perquè els nens no van a l'escola i la gent marxa de vacances i, per tant, hi ha més demanda de cites.

Escàs interès per revertir-ho

Els sindicats creuen que l'estat espanyol té poc interès per revertir la situació actual. Veuen l'oferta de contractació pública de 1.200 treballadors per als dos pròxims anys "totalment insuficient", després que el nombre de treballadors públics s'ha reduït en un total de 13.000 des de la crisi.

D'altra banda, denuncien també que el material tècnic que reben és cada cop de pitjor qualitat. Un còctel que s'acaba traduint amb creixents "situacions de tensió i crispació" que s'estan produint i que passen factura al treballador.

A més, part de la feina que fins ara feia personal contractat directament per l'administració asseguren que ara s'ha traslladat al sector privat amb externalitzacions. La Junta de Personal Funcionari de Girona ha denunciat que "les grans empreses de l'Íbex 35 estan rebent contractes milionaris per temes d'informàtica, telefonia o de manteniment d'instal·lacions". Per a Muñoz, es tracta d'una "estratègia de privatització i menyspreu del personal públic per part del govern espanyol".

Ara mateix, per exemple, aquestes empreses privades estan en possessió de la gestió informàtica de la documentació personal, denuncien. "Les nostres dades personals estan en mans d'empreses privades: quan tu demanes una vida laboral o una targeta sanitària ho fan directament les companyies i abans ho fèiem funcionaris", apunta Chocano. També assenyalen que aquestes empreses privades fan "contractacions barates basades en la quantitat i no en la qualitat". Això afirmen que es nota en serveis com l'atenció telefònica que reben els ciutadans.

Segona protesta

Els sindicats de funcionaris gironins ja es van manifestar el 30 de març a davant la subdelegació del govern espanyol per denunciar aquesta falta de personal i reclamar un 20% més de plantilla. A gairebé quatre mesos vista, Muñoz diu que se segueix sense fer front al problema. Detalla que les noves incorporacions són de funcionaris que treballen a Correus i que volen deixar l'empresa per entrar a l'Administració de l'Estat. Una altra via oberta per arreglar la falta d'examinadors de trànsit és amb militars retirats amb una modificació legal feta al Congrés.

El problema que hi veuen els sindicats és que aquestes incorporacions "no rejoveneixen la plantilla" i per tant, d'aquí a uns anys el problema es mantindrà per fer front a les jubilacions de tots aquests treballadors.