La Fundació Dalí podria denunciar Pilar Abel si es demostra que no és la seva filla

Qualifiquen l'exhumació del pintor d"'improcedent"

La Fundació Gala-Salvador Dalí qualifica l'exhumació del pintor "d'improcedent" i lamenten que el jutjat hagi acordat un acte "tan invasiu" sense "cap mena de fonament". Per això, han anunciat que emprendran accions legals si la prova de paternitat és negativa, segons declaracions fetes per aquest matí per part dels responsables de la Fundació, Joan Manuel Sevillano, Lluís Peñuelas i Montse Aguer, juntament amb l'advocat Albert Segura.

D'una banda, es plantegen reclamar a la figuerenca que ha interposat la demanda de paternitat, Pilar Abel, "els perjudicis i costos" ocasionats. De l'altra, estudiaran si s'ha comès un "error judicial" i poden fer algun tipus de reclamació a l'administració de Justícia.

Els forenses van prendre mostres de cabell i es van endur ungles, dents i dos ossos llargs del pintor. La previsió és que els resultats estiguin a principis de setembre, abans del judici fixat per al dia 18. Els responsables de la fundació han confirmat que el cos de Salvador Dalí estava "ben conservat", que el tornaran a exhumar per restituir les peces que s'han endut a analitzar i que els bigotis "continuaven marcant les deu i deu".

Accions legals

La Fundació ha mostrat la seva "total disconformitat" amb la decisió judicial i ha anunciat que emprendrà accions legals si les proves de paternitat són negatives. Segons ha explicat l'advocat Albert Segura, es plantegen reclamar per dues vies.

D'una banda, sol·licitar que la demandant assumeixi les despeses ocasionades. Tot i que encara no ho han quantificat, avancen que la intenció seria reclamar-li el cost de totes les tasques d'exhumació (instal·lació de carpes, del sistema de politges per aixecar la llosa d'una tona i mitja i del personal) i, també, dels ingressos que poden haver perdut perquè tan bon punt hi va haver data fixada van suspendre la venda d'entrades anticipades.

De l'altra, també estudiaran si s'ha comès un "error judicial" i poden fer una reclamació a l'administració de Justícia. "La llei diu que per fer un acte tan agressiu, hi ha d'haver indicis suficients que la pretensió de la demandant pot ser realitat", ha explicat Segura que afegeix que, en aquest procediment, això no ha estat així. Segons ha explicat, l'únic indici és una declaració notarial d'una "suposada amiga" de la mare d'Abel que assegura que la dona li va confessar que el pare biològic de la demandant era Dalí.

El lletrat creu que, abans de resoldre exhumar el cos del pintor, haurien hagut d'esgotar altres vies, com fer proves d'ADN al pare legal d'Abel (ja mort) o al seu germà. "La Fundació ha esgotat tots els mecanismes legals i els recursos per intentar evitar l'exhumació, però no ha estat possible", ha lamentat. De fet, encara hi ha pendent de resolució un recurs de reposició. "No aturava el procés però es pot donar la circumstància tan surrealista que ens el resolguin a favor quan l'exhumació ja està feta", ha explicat l'advocat.

En cas que les proves d'ADN siguin positives, Abel podrà canviar el seu cognom pel de Dalí i, a més, reclamar la part d'herència que li correspondria: el 25%, la legítima. La Fundació recorda que l'hereu de Dalí és l'estat espanyol i, per tant, és qui hauria de fer front a aquesta reclamació.

Restitució de Dalí

La Fundació ha demanat que les restes extretes a Dalí tornaran a Figueres un cop analitzades i extret l'ADN. Aleshores, segons ha explicat Peñuelas, tornaran a obrir la tomba en un "acte privat" per "retornar la integritat al cos de Dalí".

Peñuelas també ha explicat totes les mesures que la Fundació ha adoptat per "preservar la intimitat" de Dalí. Segons ha detallat, van requisar tots els mòbils i els aparells fotogràfics als membres de la comitiva per evitar que transcendeixin imatges de l'estat actual del cadàver del geni surrealista.

A més, assegura que es va reduir el nombre de persones presents "al màxim". A banda de l'equip de forenses, de la lletrada de l'administració de justícia, de la fiscal, de l'advocat d'Abel i dels dirigents de la Fundació, hi havia Mossos d'Esquadra, representants de l'Ajuntament de Figueres, l'advocada de l'Estat, un arquitecte del Departament de Cultura (per assessorar en la intervenció en un edifici catalogat) i el forense jubilat Narcís Bardalet.

Dins del museu, hi van instal·lar dues carpes "gegants": una per protegir la zona de la tomba i la segona es va convertir en l'àrea on van treballar els tres forenses i el tècnic auxiliar.

En paral·lel, van tenir la "màxima cura" per no malmetre l'edifici històric i tornar la làpida al seu lloc abans d'obrir portes al públic. Tot el procés va acabar a tres quarts d'una de la matinada i aquest divendres el Teatre-Museu ha tornat a rebre els més de 4.000 visitants de mitjana que té cada dia durant el mes de juliol.

La Fundació recorda que inicialment l'exhumació s'havia de fer en horari d'obertura del museu i ha agraït al Jutjat de primera instància i instrucció 8 de Figueres (que ha actuat per complir l'exhort de Madrid) que hagi "mediat" per modificar l'horari i fer el procés de nit.

Editorial: La vergonyosa profanació de Salvador Dalí

Imatges: Galeria de l'exhumació de Dalí