Narcís Bardalet: ''Vam trobar un Dalí momificat''

La comitiva judicial es va endur ungles, dents, dues tíbies i un peroné

El metge forense, Narcís Bardalet, ha explicat aquest matí les sensacions que va tenir ahir al veure l'exhumació de les despulles de l'artista Salvador Dalí a la cripta del Teatre-Museu de Figueres (Alt Empordà). El forense, en declaracions a El Món a RAC1, ha explicat com "els morts porten sorpreses" i en aquest sentit es va poder veure com "Dalí és mòmia, per tots els segles".

L'estat del cadàver es trobava perfectament conservat després del procès d'embalsamament; "me l'imaginava florit per la humitat, amb fongs i després d'embalsamar-lo vaig dir que hi hauria Dalí per molt de temps, però ens vam emportar una sorpresa, una de tant emocionant que m'ha caigut alguna llàgrima", narrava Bardalet.

Els ossos del geni "eren fusta" i els encarregats de recollir mostres no els va ser possible utilitzar el bisturí, els fou necessari emprar una petita serra elèctrica. En total es van endur per a analitzar ungles dels peus, una ungla de la mà, diverses peces dentals, dues tíbies i un peroné.

Bardalet assegura que es troba en un estat emocional "permanent i difícil de pair". En aquest sentit ha donat més detalls de l'exhumació i confirmat com el mocador de seda que el seu xòfer personal li va posar damunt la cara abans de tancar el taüt, Artur Caminada, encara es trobava sobre el rostre. Al destapar-lo "vam poder veure el miracle; es veia el bigoti marcant les 10 i 10, i la seva melena característica", ha confessat.

Crítica a la jutgessa

Bardalet ha explicat que, malgrat el seu respecte envers les decisions judicials, s'ha trobat amb sensacions "contraposades" pel que fa a la decisió presa per la jutgessa María del Mar Crespo, del jutjat número 11 de primera instància de Madrid. El forense ha dit que "un mort sense família és un dels éssers més indefensos que hi ha" i confessava trobar-se en un estat emocional delicat, "em sap greu que Dalí li falti alguna peça del seu cos".

En la mateixa línia s'ha mostrat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, la qual ha apuntat com el procès ha estat "grotesc". La batllessa a més, ha explicat com amb Montse Aguer relataven durant l'exhumació la "poca solvència" que té el testimoni de Pilar Abel i les proves amb què s'ha basat el procediment judicial. "S'ha fet molt a la lleugera i calia explorar altres vies", ha reblat.

Felip, impactada encara, ha assegurat que "el cap" no li para de "donar voltes" amb les "imatges" que ahir va veure.

Els resultats de les proves d'ADN no se sabran fins d'aquí dos mesos. El judici està marcat pel dia 18 de setembre.

Editorial: La vergonyosa profanació de Salvador Dalí

Imatges: Galeria de l'exhumació de Dalí

  • Escolta l'entrevista a Bardalet a "El Món a RAC1"