L'Entitat Animalista de Salt té controlats 200 gats repartits en diferents colònies

Demanen a l'Ajuntament que es posi al dia l'ordenança municipal

L'Entitat Animalista de Salt (Gironès) té comptabilitzats 200 gats repartits en diferents colònies del municipi. Pràcticament la meitat dels felins estan concentrats a dues zones de la població. La més nombrosa és a les Hortes-Deveses on tenen controlats 62 animals mentre que a Santa Caterina n'hi ha 34. La major part d'aquests, asseguren, estan esterilitzats. Cuidar-se d'alimentar i esterilitzar els gats va a càrrec de voluntaris. Des de l'entitat fa una dècada que han impulsat el programa RER, sigles que corresponen a Recollida, Esterilització i Retorn.

A banda de posar en valor els costos econòmics, demanen a l'Ajuntament de Salt que posi al dia l'ordenança per "reconèixer, legalitzar i regularitzar" la situació. També posen com a exemple Torroella de Montgrí (Baix Empordà) on s'han instal·lat menjadors i abeuradors autoritzats amb una persona responsable.

Fa deu anys que l'Entitat Animalista de Salt va començar la campanya 'Recollida, Esterilització i Retorn' pels gats de carrer del municipi. Actualment, en tenen comptabilitzats un total de 200, la majoria dels quals estan ja esterilitzats. En un comunicat alerten que es fa difícil tenir les dades precises perquè hi ha fluctuacions en casos d'abandonament, de naixement de nous cadells de femelles que no s'han esterilitzat o individus que estaven extraviats.

D'entre les zones de Salt que tenen més colònies destaca el Barri Vell amb un total de sis o la zona d'Hortes i Deveses que en té un total de nou que tenen fins a 62 individus. Algun dels exemplars que han trobat s'han esterilitzat i després han tingut una família que els ha adoptat. Per aquesta via, s'han tret 50 animals de les colònies.

Peticions

En un comunicat, l'Entitat Animalista de Salt denuncia una "manca de polítiques" en el control de les colònies de gats i assenyala els riscos de no actuar. Recorda que hi ha informes del CILMA (Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambiental de les Comarques Gironines) que xifren que una parella no controlada de gats al cap de set anys pot arribar a engendrar 420.175 animals.

Per això, lamenta que encara sigui el voluntariat qui estigui controlant els riscos de tenir sense ordre les colònies de gats. Per aquesta raó, demanen al consistori que actualitzi l'ordenança municipal de tinència d'animals. Consideren que cal "reconèixer legalitzar i regularitzar" el tema de les colònies de gats.

Finalment, també demanen agafar exemple de Torroella de Montgrí que ha instal·lat menjadores i abeuradores autoritzades. A més, cada una de les colònies té una persona responsable per garantir-ne el funcionament.