Un total de 61 novel·les es disputaran el 50è premi Prudenci Bertrana

Els Premis Literaris de Girona reben 165 originals en les quatre categories

Un total de 61 originals s'han presentat al premi Prudenci Bertrana de novel·la, el més destacat dels Premis Literaris de Girona. Són onze menys que el 2016. Enguany s'han presentat més textos al Miquel de Palol de poesia (68) que al de novel·la.

Els guanyadors se sabran el dijous 21 de setembre i els escolliran d'una llista de candidats amb una forta presència de pseudònims: en tenen més de la meitat dels originals presentats. El mig segle del premi també farà especial l'acte d'entrega i el patronat que els organitza aposta, a més, per fer una setmana literària al seu entorn.

L'objectiu és posar en valor la figura de Bertrana. En el global de les quatre categories hi ha 165 inscrits, un creixement respecte l'any passat impulsat sobretot pel premi Ramon Muntaner de literatura juvenil.

Molts pseudònims

Dels 61 autors candidats a guanyar el Prudenci Bertrana 2017, 39 s'han presentat fent servir un pseudònim. Entre els noms hi ha els més plausibles com un Antoni Ferrer i Canós o els que no ho són tant com Tieta Claudina, Condé Rossel de Poincaret o Henri Hinault III.

Els originals arriben majoritàriament des de Catalunya i el conjunt dels Països Catalans però també n'hi ha de França, Portugal o Irlanda. A les quatre categories dels premis s'hi han presentat un total de 165 produccions, un auge respecte l'any passat quan n'hi va haver 149.

Altres premis

En l'edició 2017 dels Premis Literaris de Girona, la categoria que ha tingut més obres presentades ha estat el Premi Miquel de Palol de poesia, amb un total de 68 originals rebuts. Això són dotze més que l'any passat. El valor del premi, que enguany arriba a la quarantena edició, és de 2.400 euros.

On s'ha crescut més proporcionalment és en el premi Ramon Muntaner de literatura juvenil. "Hi ha hagut una eclosió extraordinària", afirma Domènech. Enguany hi ha 24 originals presentats i el guanyadors rebrà 6.000 euros de premi i la publicació de la novel·la.

També ha augmentat, en menor mesura, el premi Carles Rahola d'assaig. Han arribat dotze treballs. Entre els candidats hi ha Montserrat Tura amb 'República pagesa', la 'Crítica a la raó trashumanista' de Francesc Torralba o 'Laya Films i el cinema a Catalunya' d'Esteve Riambau. Aquest premi està valorat també amb 6.000 euros.

A banda de les quatre categories mencionades, els Premis Literaris de Girona tenen dues categories més. Una d'elles és el Premi Cerverí a la millor lletra de música en català. El jurat ha fet la tria de les cançons i serà el públic qui podrà votar fins el 17 de setembre des de la pàgina web de Catalunya Ràdio. Els nominats són "El riu de l'oblit" d'Enric Montefusco, "Menteix la primavera" de Mishima, "Els afores" de Renaldo&Clara, "La mestra" de Zoo, "Obriu les portes" de Txarango, "Heroïna de Montserrat" de les Sueques, "Vals de l'oblit" de Jaume Sisa, "Vos trobava a faltar" de Miqui Puig & ACP i "On vas cowboy" de Quimi Portet.

Finalment, fina el 6 de setembre també hi ha obert el termini per participar al premi Lletra a la millor iniciativa digital sobre literatura catalana.

La celebració dels 50

L'efemèride dels 50 anys del Prudenci Bertrana marcarà la celebració aquest mes de setembre de l'entrega dels Premis Literaris de Girona. La gala es farà el proper 21 de setembre a l'Auditori de Girona i serà presentada pel periodista i escriptor Martí Gironell. A banda, hi haurà intervencions musicals de Toti Soler i Gemma Humet que revisaran temes musicals de la Nova Cançó.

El sentit simbòlic dels 50 anys recau amb la invitació feta als guanyadors dels últims deu anys. "Quan es va celebrar el 40è aniversari, vam convidar a tots els anteriors premiats. Davant la dificultat ara de recuperar persones de temps passats que alguns són morts o difícils de localitzar ens hem centrat en els guanyadors dels últims deu anys", segons Domènech.

Abans de l'entrega, la voluntat de la fundació és crear "una setmana literària", en paraules de Domènech. Això es traduirà amb un audiovisual que es projectarà a la Casa de Cultura sobre Prudenci i Aurora Bertrana el 14 de setembre. Cinc dies més tard, a l'Auditori, es podrà veure el muntatge teatral i musical "Més Bertrana, més!". Una creació que s'ha estrenat ara ja que el 2017 ha estat declarat Any Bertrana.