Acord perquè al 2028 el transvasament a Barcelona del Ter no superi el 30% del cabal del riu

Entre les obres que s'executaran destaca l'ampliació de la dessaladora de Blanes

La Taula del Ter ha tancat un acord "històric" perquè l'any 2028 el transvasament cap a Barcelonano superi el 30% del cabal del riu. La reducció de l'aportació cap a l'àrea metropolitana, que actualment se situa en un màxim de 166 hectòmetres cúbics anuals, es farà progressivament en tres fases.

Entre les obres que s'executaran destaca l'ampliació de la dessaladora de Blanes (Selva), que quadruplicarà la capacitat de tractament.

El conseller de Territori, Josep Rull, ha assegurat que l'acord permet enfilar el camí per acabar amb una situació "incomprensible, injusta" i que durant anys ha suposat "un greuge" per a la conca del Ter. L'acord s'ha tancat aquest divendres en una reunió a Girona, però s'oficialitzarà el proper 2 d'agost en un acte encapçalat pel president de la Generalitat.

La primera fase del transvasament s'estendrà del 2018 al 2022. Durant aquests anys, l'aportació del Ter es reduirà de mitjana fins als 140 hectòmetres cúbics.

Per aconseguir-ho, Josep Rull ha recordat que s'incidirà en el trinomi estalvi-regeneració-dessalinització. Dins les mesures que s'impulsaran, hi ha les de reinjectar aigua reutilitzada al riu Llobregat (a través de l'assut de Molins de Rei) o ampliar la potabilitzadora d'Arbrera.

Ampliació de la dessaladora

La segona fase abastarà des del 2023 fins al 2027. Serà llavors quan l'aigua que es transvasa del Ter es reduirà de manera més palpable, perquè el compromís és que no se superin els 90 hm3 de mitjana anuals.

Sobretot, això s'aconseguirà amb l'ampliació de la dessaladora de la Tordera. Actualment, la planta té capacitat per enviar 20 hm3 anuals cap a l'àrea metropolitana (a través de la xarxa de la Selva i l'Alt Maresme). Les obres que s'hi faran quadruplicaran la seva capacitat; és a dir, que podrà tractar fins a 80 hm3 anuals, que de retruc permetran reduir la pressió cap al Ter.

La tercera i última fase s'estén des del 2028 en endavant. Serà aleshores, com recull l'acord de la Taula del Ter, quan l'aportació màxima del riu cap a l'àrea metropolitana de Barcelona no podrà superar el 30% del cabal.

"Incomprensible i injusta"

El conseller de Territori, Josep Rull, ha volgut posar de relleu que l'acord d'aquest divendres s'ha assolit gràcies "a la generositat" de totes les parts. "Els punts de partida eren molt diferents i estaven molt allunyats, però avui ens trobem davant un dia històric; s'ha aconseguit posar fi a una situació incomprensible, injusta per al territori i que suposava un greuge per a la conca del Ter", ha subratllat.

"S'ha fet possible compatibilitzar la solidaritat del Ter cap a Barcelona amb la garantia que el riu tingui allò que és un dret: uns cabals de manteniment dignes", ha afirmat el conseller. L'acord assolit per la Taula del Ter s'oficialitzarà el proper 2 d'agost, en un acte que encapçalarà el president de la Generalitat.

Després de la signatura, Rull ja ha avançat que el Govern emetrà dues resolucions. La primera recollirà "l'acord solemne" per al retorn dels cabals, on es concretarà que la taula es reunirà periòdicament un cop cada any. La segona, que sortirà entre setembre i octubre, recollirà les inversions a dur a terme durant la propera dècada i, per tant, "també interpel·larà futurs Governs", ha precisat el conseller.

"Estarem amatents"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat que "allò més important" de l'acord és que "no és un brindis al sol" (perquè s'hi recullen les actuacions i les inversions a dur a terme). "S'ha convertit en una qüestió de país", ha dit.

Per la seva banda, el president de l'entitat Aigua És Vida, Pau Masramon, ha dit que el pacte "és una fita històrica" perquè suposa "la salvaguarda" del riu. El president, però, ja ha alertat que estaran "amatents" per assegurar que es compleixin els compromisos adquirits. "Sobretot a partir del 2023, que és quan es farà un salt important en la reducció de l'aportació cap a l'aigua que s'envia a l'àrea metropolitana", ha dit.

Per últim, el vicepresident de Medi Ambient de l'àrea metropolitana, Eloi Badia, ha posat de relleu que l'acord de la Taula del Ter és "un pacte de país, perquè afecta més de 5 milions de persones que beuen l'aigua del riu". "Allò que també havíem d'entendre, i fer entendre a la regió metropolitana, és que un millor Ter també implica un millor Llobregat, un millor Besòs i un millor Tordera", ha dit.

Badia també ha explicat que, amb l'acord, s'aconsegueix garantir l'aigua cap a Barcelona sense afectar altres conques. "Un transvasament no se solucionava amb un altre, i per tant no traspassàvem els deures que havíem de fer amb el Ter cap a d'altres rius", ha conclòs.