IAEDEN condemnada a pagar 17.600 euros per les costes dels recursos perduts contra la MAT

Els ecologistes engeguen una campanya per recollir fons

Revés judicial que pot posar en perill la continuïtat de l'entitat IAEDEN. El Tribunal Suprem l'ha condemnat a pagar les costes judicials de quatre sentències desfavorables als recursos presentats pels ecologistes. En total, calculen que com a mínim hauran de pagar a l'advocacia de l'Estat i a Red Eléctrica17.600 euros, tot i que l'import total encara no està definit perquè no s'han rebut totes les notificacions i perquè hi han presentat recursos (tot i que un d'ells ja s'ha desestimat).

Es tracta dels procediments iniciats contra el ramal entre Riudarenes i Santa Coloma de Farners, contra la subestació de Santa Llogaia i contra el tram aeri entre Bescanó i Santa Llogaia. Els ecologistes al·legaven, entre d'altres, que l'estudi d'impacte ambiental presentat no s'ajustava a la realitat, que no hi havia propostes alternatives i que es va vulnerar el dret de participació ciutadana.

En el primer dels casos, el que fa referència al ramal de Riudarenes, estan obligats a pagar unes costes per valor de 4.380,60 euros. Els ecologistes, però, ja han anunciat que no aniran a més, perquè tot i que van presentar un recurs de cassació, s'han fet enrere i "han desistit del procés".

Pel què fa als recursos presentats contra la subestació de Santa Llogaia, l'entitat ja arrossega dues sentències contràries. Una de primera instància, dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid. D'aquesta, però, encara no se'ls han notificat les costes (tot i que la IAEDEN calcula que voltaran els 4.000 euros). L'altra sentència, dictada pel Suprem, obliga els ecologistes a abonar 4.420 euros abans del 30 d'agost.

En el cas del tram entre Bescanó i Sant Llogaia, es va presentar recurs davant del Suprem contra l'acord del Consell de Ministres. Per aquest afer, que també han perdut, la IAEDEN haurà d'abonar 4.420 euros. De moment, ja han rebut un requeriment per liquidar 2.000 euros a l'advocacia de l'Estat i 2.420 més a Red Eléctrica. En aquest procediment, l'entitat va recórrer juntament amb la CUP i la plataforma AlarMAT. Per això, s'haurien de repartir les costes tot i que la IAEDEN ha rebut un constrenyiment per l'import total.

Una situació "crítica"

Des de l'entitat asseguren que aquestes resolucions els posen en una situació crítica. Bàrbara Schmitt ha assegurat que aquests pagaments suposen una tercera part del pressupost anual de l'entitat i que no poden fer-hi front. També ha criticat que es penalitzi les entitats que defensen el territori i que, en canvi, quan hi ha altres sentències que els són favorables les costes no les imposin a l'altra part.

La portaveu de l'entitat ha apel·lat tots els contraris a la línia d'alta tensió que van participar en les manifestacions multitudinàries en contra del projecte i els han demanat suport. De moment, ja han enviat e-mails a 550 municipis catalans i han posat en marxa una campanya a través del seu web per recollir fons. La condemna arriba poc després que els ecologistes posessin en marxa una altra iniciativa per aconseguir captar nous socis per garantir-ne el manteniment.

Per la seva banda, Benet Salellas ha assegurat que la decisió judicial és "terrible" i que incentiva les entitats a no participar en processos judicials. En aquest sentit, ha explicat que la decisió es deu a l'aplicació d'un canvi de llei que aplica el principis de que "qui perd paga les costes". "No deixa ser de contradictori que només afecti les entitats", ha insistit.

Per la seva banda, l'advocat de l'entitat, Eduard de Ribot, ha defensat la tasca que durant 37 anys d'història ha desenvolupat la IAEDEN-Salvem l'Empordà i ha recordat que han aturat macroprojectes que han salvat el paisatge empordanès. Amb tot, ha anunciat que continuaran treballant per defensar el territori.