Els pares de les víctimes de l'accident de l'inflable podrien intentar imputar l'ajuntament o la Generalitat

Han encarregat un informe tècnic per determinar errors en seguretat, vigilància i llicències

L'acusació particular, que representa les famílies de les víctimes de l'accident de l'inflable de Caldes de Malavella (Selva) del 7 de maig, investiga si les administracions competents van actuar de forma negligent i van cometre "greus anomalies".

L'advocat Carles Alabau ha detallat que han encarregat un informe tècnic per determinar quins errors es van cometre en seguretat, vigilància i manca de llicències. Si es dona el cas, anuncien que podrien sol·licitar que s'ampliïn les imputacions a administracions (ajuntament o Generalitat) com a responsables penals o civils.

Aquest dimarts declaren al Jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners les famílies de les víctimes. L'advocat dels propietaris del restaurant Mas Oller, Carles Monguilod, insisteix amb què es va tractar d'un "accident imprevisible" i recorda que a hores d'ara encara no se sap què va provocar el sinistre.

El segon advocat dels pares de les víctimes, Carles Alabau, ha explicat després de les declaracions a instrucció del matrimoni investigat, que han tingut accés a la causa i han detectat "anomalies greus" i "forces irregularitats" tant en aspectes administratius com documentals.

Sense entrar al fons de l'informe encarregat fins que estigui acabat, ha avançat que analitza si hi ha negligències a nivell de seguretat, de vigilància de l'inflable i, també, en la manca de control i regulació administrativa.

En aquest sentit, no descarta acabar demanant que s'imputi alguna administració com a responsable penal o civil, com ara l'ajuntament o la Generalitat, si l'informe conclou que no van complir amb les seves obligacions de control i regulació. "Veiem un seguit d'actuacions i d'expedients que tenien força irregularitats", ha explicat. De fet, poc després del sinistre l'Ajuntament de Caldes de Malavella va informar que el restaurant no havia demanat permís municipal per tenir la instal·lació.

Ràfega de vent

Les declaracions de les cinc famílies han acabat cap a dos quarts de dues. Segons han explicat els advocats de l'acusació particular i el de la defensa, el jutge ha preguntat sobretot qüestions relacionades amb la seguretat i amb la vigilància de l'inflable. També sobre si bufava vent en el moment en què l'inflable va sortir disparat.

"Tots han dit que no hi havia cap persona vigilant l'inflable", ha explicat Alabau que ressalta que, des de la direcció del restaurant, tampoc van comunicar als pares que havien d'assumir la supervisió dels nens mentre eren al castell. L'únic que hi havia, afegeix, són quatre consells de seguretat escrits a mà en un lateral de l'inflable amb normes com no pujar descalç o no fumar damunt l'atracció.

El lletrat de l'acusació particular sosté que l'accident és conseqüència d'una "negligència clara" en la seguretat. Explica que, segons els testimonis, el castell es va aixecar un primer moment uns metres i després va sortir disparat. "Va bolcar i van començar a caure els nens, alguns a 39 metres de distància", ha lamentat.

Tots els advocats han explicat que els pares indiquen que, en el moment de l'accident, bufava vent. "Alguns fins i tot parlen de ràfega de vent", exposa Carles Monguilod.

La defensa no descarta que aquesta sigui l'explicació final sobre per què l'inflable va sortir catapultat amb els set menors a sobre. Monguilod ha detallat que, tot i l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya inclòs a l'atestat dels Mossos d'Esquadra, els testimonis apunten a una ratxa de vent sobtada. L'advocat ha explicat que algun dels testimonis va entrar amb màniga curta a la terrassa i que després es va haver de tapar per la sensació de fred.

El lletrat insisteix que a hores d'ara encara no hi ha cap explicació satisfactòria sobre què va provocar l'accident, ni el vent ni la subjecció per només dos dels deu possibles punts d'ancoratge. Per això, demana esperar als resultats finals de l'informe encarregat pel jutjat a la unitat d'enginyeria forense de la policia espanyola.

Tot i això, Monguilod ressalta que aquesta manca d'explicació demostra que es tracta d'un accident "imprevisible". "Encara que s'hagi comès algun tipus de negligència, no seria greu perquè no es podia preveure ni evitar l'accident", ha indicat l'advocat que insisteix, a més, que "no està clar" que la normativa europea sigui d'aplicació al país. "De totes maneres, si no hi havia vent i va ser una ràfega, no es podia preveure i posar-hi més ancoratges", ha dit.

Sobre l'estat de salut dels ferits, Alabau ha explicat que hi ha "alguns nens afectats greument en un procés lent" on caldrà veure "com va evolucionant" el procés de recuperació i rehabilitació. Després, els metges forenses seran els encarregats de determinar el grau d'afectació i les possibles seqüeles dels sis menors ferits.

Més declaracions

El 27 de juny van declarar com a investigats el matrimoni propietari del restaurant i, també, els treballadors que s'encarregaven habitualment de muntar i desmuntar l'inflable. Després de prendre declaració als pares aquest dimarts, el jutjat ha citat a declarar més testimonis per al dia 18 (entre treballadors del Mas Oller i testimonis de l'accident).