La càmera que vigila l'entrada al Barri Vell de Girona ha reduït el trànsit a la meitat en tres anys

Ha passat de 2.800 vehicles diaris a tant sols 1.500

La càmera detecta, de mitjana diària, uns 1.500 vehicles que passen pel pont de Pedra per entrar al Barri Vell. Segons dades de l'Ajuntament de Girona, els dies amb més circulació són els dimarts i els dimecres i, en canvi, durant el cap de setmana és quan menys trànsit hi ha. Dels 1.500 vehicles que passen diàriament pel centre, un total de 1.100 estan autoritzats per fer-ho ja sigui per ser transportistes, veïns del barri o d'altres persones que han avisat l'ajuntament perquè han de passar sovint davant la càmera ja sigui perquè tenen familiars d'avançada edat a la zona o perquè són turistes que van a hotels. En canvi, uns 400 conductors passen sense permís.

'Els hotelers ens avisen i ens passen les matrícules dels cotxes dels turistes i així ens evitem sancionar una persona estrangera, un tràmit molt complex', ha explicat la tinenta d'alcalde de Mobilitat, Isabel Salamaña. El mateix passa amb ciutadans que, per motius diversos i sense ser ni veïns ni transportistes, han d'entrar sovint al barri a fer gestions. En aquests casos, els ciutadans es posen en contacte amb l'ajuntament per comunicar-los el perquè de les seves entrades i, d'aquesta manera, no són sancionats.

Tots els vehicles que no tenen autorització per passar pel Barri Vell poden fer-ho, sense ser sancionats, un màxim de tres vegades per trimestre. L'ajuntament però fa la vista grossa amb els cotxes que superen aquest límit i només sancionen si es tracta d'un cas reiterat. Aquesta situació ha generat comentaris entre els veïns de la ciutat que han arribat a qualificar de 'llegenda urbana' que aquesta càmera, instal·lada ara fa tres anys, sancioni.

La regidora ha volgut desmentir que els que passen pel barri quedin impunes i ha assegurat que cada setmana es posen una desena de multes, per import de 200 euros, a conductors que fan cas omís de la prohibició de circulació. Ara bé, Salamaña ha explicat que el nombre de conductors sancionats ha disminuït significativament respecte els primers mesos de funcionament de la càmera. Les multes han passat d'una mitjana de 80 sancions per setmana a només una desena.

El trànsit, reduït a la meitat

La càmera també ha contribuït a reduir dràsticament el trànsit pels carrers del Barri Vell. L'Ajuntament de Girona en fa una valoració positiva i ha recordat que la voluntat no és convertir el centre històric de la ciutat en una zona només per a vianants sinó pacificar el trànsit i evitar que els gironins facin servir el Barri Vell com a drecera.

En comparació amb dades de fa tres anys, el volum de cotxes s'ha reduït a la meitat. Anteriorment, el volum mitjà de vehicles diaris superava els 2.800 mentre que ara, tres anys més tard, la mitjana és d'uns 1.500 vehicles.