ERC vol que la Casa Reial retiri el títol de Princesa de Girona

És un dels punts d’acord de la moció per declarar a Felip VI “persona non grata”

L’escultura dedicada a Carles Rahola ha estat el lloc que ERC-MES ha escollit per explicar, aquesta tarda, els punts d’acord de la moció per declarar a Felip VI “persona non grata”. Els regidors han justificat que l’emplaçament és un lloc simbòlic perquè “la majoria de gironins i gironines ens sentim més propers als valors que encarnava Carles Rahola que no pas als de la monarquia espanyola”. Segons el grup municipal, “la dignitat republicana contrasta amb un monarca que es pronuncia en contra del dret d’autodeterminació dels catalans o que condecora a exministres del règim franquista”, en referència a Rodolfo Martín Villa, perseguit per la justícia internacional per crims contra la humanitat.

En aquest sentit, la coalició demanarà que la Casa Reial “retiri el títol de Princesa de Girona a l’hereva del tron del Regne d’Espanya i a qualsevol dels seus futurs successors”, i recorden que l’any 2014 el Ple municipal ja va aprovar una moció on s’assegurava que aquest títol no representa a la ciutat. L’any passat, a més, es va acordar condicionar la participació institucional de l’Ajuntament als actes de la Fundació Princesa de Girona a un canvi de nom d’aquesta. Enguany, la coalició demanarà que es torni a ratificar aquest acord.

De fet, la polèmica sobre el Rei Felip VI s’ha de posar en el context de la darrera visita que va fer el monarca a la ciutat, la setmana passada, per entregar els premis de la Fundació. La coalició ha volgut recordar que “es tracta d’una entitat privada que duu a terme una tasca a la ciutat i al conjunt de la demarcació que no té res a veure amb la institució monàrquica i amb els valors que encarna”, i han insistit que la moció “no va en contra de la tasca de la Fundació, sinó de la utilització que se’n fa com a eina de propaganda de la monarquia espanyola”.

Paral·lelament, el punt quatre de la moció demana que el Ple manifesti “la voluntat de superar l’anacrònica institució de la monarquia espanyola a través d’un procés constituent escrupolosament democràtic que ens ha de portar a la proclamació de la República catalana”. En aquest sentit, els republicans s’han tornat a pronunciar a favor del referèndum del proper 1 d’octubre i han declarat que “el nostre grup treballarà per a què els gironins i les gironines puguem votar aquesta tardor”. Tot just ahir es va presentar a Barcelona el funcionament i les garanties del referèndum.