ERC de Llançà alerta de manca de seguretat en la celebració dels focs d'artifici de Santa Carme

Reclama al consistori prendre mesures

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha demanat en un escrit a l'alcalde de Llançà (Alt Empordà), Pere Vila (PDeCAT) que s'elabori un informe tècnic sobre el compliment del Pla d’Autoprotecció de les normatives de seguretat dels focs d'artifici de la festa major. L'Ajuntament és l'organitzador i, per tant, el responsable en cas d'accidents.

Des d'ERC es reclama “seriositat en aquest assumpte i que, paral·lelament a la redacció de l'informe, es prenguin mesures com es va fer l'any anterior”. Aquestes passarien, entre altres, per no deixar instal·lar les atraccions de les fires a la zona de l'aparcament de la Gola perquè suposen un perill en cas d'incendi o accident i bloquegen l’accés del recorregut dels mitjans externs d’emergències segons els republicans. Aquesta perillositat ja l’alertava un informe de la Guàrdia Civil (emès fa dos anys) i que el 2016 es va esmenar canviant l’emplaçament de les fires.

D’altra banda, per tal d’evitar accidents com el de l’any 1995 quan un operari va resultar ferit o, més recentment, l’any 2004 quan dos coets es van desviar de la seva trajectòria i van a caure a la zona de públic. Van haver-hi 15 ferits de diversa consideració. Sense anar més lluny l'any 2010 a Llançà, a causa del contravent, algunes guspires van causar alguna cremada lleu als espectadors propers a la zona de la platja.

El portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Llançà, Guillem Cusí, explica que “l'ajuntament sap sobradament que si ve la Guàrdia Civil a inspeccionar els focs, com han fet amb anteriors ocasions, molt probablement no deixin fer el castell perquè ja feia anys que advertien de problemes amb la seguretat”.

Per altra banda, Esquerra acusa el govern de voler fer quedar malament l'antic consistori després de la polèmica de l'any passat amb els firaires. En aquells moments, en un exercici de responsabilitat, es va negociar un canvi d'ubicació per complir amb la normativa i encabir totes les atraccions en un altre indret.

Cusí manifesta que “l'any passat vam haver de prescindir d'alguns firaries perquè la zona habitual on s'instal·laven quedava afectada pel PAU i aquests no volien canviar d'emplaçament. Ara, el nou govern, amb la intenció d’intentar ridiculitzar-nos i evitar l'enfrontament amb els firaires pel canvi d'ubicació, prefereixen prescindir de la seguretat de tots. Esquerra volem focs i fires però no a qualsevol preu, no de manera irresponsable i no quan parlem de posar en perill la seguretat de les persones”.