L'alcalde de Blanes (PSC) assegura que votarà al referèndum de l'1-O

Josep Lupiáñez es pregunta "quin mal fan les urnes"

L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha afirmat aquest dilluns al matí que "l'actitud davant de la vida" de Catalunya respecte Espanya difereix com la que hi pugui haver a "Dinamarca respecte el Magreb". "Aquí es viu d'una altra manera, no és ni millor ni pitjor.
 
Tenim nivell de vida i possiblement a La Rioja, Madrid o País Basc, però hi ha altres zones on la qualitat de vida és extraordinària", ha explicat Lupiáñez en declaracions a Onda Cero, on ha precisat que a Catalunya es viu diferent per la "responsabilitat, compromís i voler avançar". Sobre el referèndum de l'1 d'octubre, l'alcalde de Blanes s'ha tornat a desmarcar del seu partit, el PSC, i s'ha preguntat "quin mal fan les urnes", a banda de deixar clar la seva intenció de votar i fer-ho en contra de la independència.
 
Lupiáñez ha assenyalat com alcalde sap que és un referèndum "que no és legal" i que "l'actuació ha de ser contundent contra qualsevol il·legalitat". Per això, ha comentat en dependències municipals "no podrà fer-se cap activitat relativa referèndum", tot i que "una altra cosa és a quina velocitat s'enviarà la policia". Parlant a nivell personal, Lupiáñez ha dit que "hi ha un tema que preval sobre els demés i és deixar que deixar que la gent es manifesti democràticament i participi en un esdeveniment no ha de ser un handicap".
 
Es referma a Facebook
 
Hores més tard de l'entrevista radiofònica Lupiáñez no ha rectificat les seves declaracions sobre el referèndum i avança que si l'1-O s'arriba a celebrar, ell anirà a votar 'no' a "nivell personal". En una publicació al seu compte de Facebook, Lupiáñez ha insistit que comparteix el punt de vista del PSC sobre un referèndum "per treballar en un acord, però no per la ruptura". "Per això som partidaris de la reforma federal de la Constitució", subratlla. A l'escrit, Lupiáñez també vol deixar clar "que com a alcalde" no pot participar "en cap acte il·legal". Ara bé, i aquí el socialista es desmarca del seu càrrec, Lupiáñez afegeix que "tothom té llibertat per actuar d'acord amb els seus principis i conviccions" i que, en cas que el referèndum es faci, "a nivell personal" ell votarà 'no' com ja va fer-ho al 9-N.
El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha demanat aquest dilluns a l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que "rectifiqui o matisi" les seves declaracions a Onda Cero, en què ha manifestat que participarà a l'1-O per votar 'no' tot i que, com alcalde, no cedirà espais municipals per la votació. A més, Lupiáñez també ha comparat la distància entre Catalunya i Espanya amb la de "Dinamarca respecte al Magrib".

"Les declaracions de l'alcalde de Blanes són desafortunades i no reflecteixen el pensament del partit", ha assenyalat Illa, que ha precisat que ha parlat per telèfon amb Lupiáñez per demanar-li explicacions. "Li he fet evident que les seves declaracions no estan en la línia del pensament del partit i li he dit que les pot matisar o esmenar si creu convenient", ha insistit el secretari d'organització del PSC, que ha reiterat que un referèndum "il·legal i unilateral" no serà avalat pels socialistes catalans ni per cap dels seus càrrecs electes locals.