Els firaires protesten pel canvi d'ubicació de les atraccions a la festa major de l'Estartit

Una vintena de camions han participat en una concentració

Els firaries gironins estan en peu de guerra pel canvi d'ubicació de les atraccions de la festa major de Santa Anna de l'Estartit. L'associació que els representa s'ha reunit en diverses ocasions amb l'EMD, que enguany ha decidit canviar l'espai on se celebra la fira. Per a aquesta edició, que tindrà lloc el proper 27 de juliol, l'ens els ha dit que no podran instal·lar-se a l'aparcament de la platja com feien fins ara i que ho hauran de fer en un aparcament d'autobusos que hi ha a l'entrada de la població.

El representant de l'associació de firaires, Francesc Cruz, afirma que l'espai l'han ocupat durant més de 20 anys sense que sense cap problema i que no entenen el canvi. Segons diu, l'EMD no els dona cap explicació convincent i només argumenta "que hi ha hagut algunes queixes" i que han de canviar de lloc. El canvi, però, suposa una reducció del nombre de parades. Cruz assegura que al nou emplaçament només n'hi caben vint de la seixantena que fins ara s'hi instal·laven. Una situació que afecta els negocis de ple. "Fem una ruta en una quinzena de poblacions i que ens en treguin una suposa passar dos mesos de l'hivern complicats", afirma.

Estan decidits a no acceptar la decisió i acusen l'EMD de no obrir-se a cap tipus de negociació. "Hem arribat a un punt que volem demostrar que som com qualsevol altre col·lectiu i que lluitarem pel nostre futur", insisteix. Per això, aquest dilluns han organitzat una marxa lenta des de Torroella de Montgrí fins a l'Estartit, on han participat més d'una vintena de camions, furgonetes i vehicles.

Cruz avança que no serà la única i que estan disposats a continuar les mobilitzacions si l'entitat no atén les seves demandes. "Si mantenen la posició d'ubicar-nos en aquest aparcament, no hi haurà fira", insisteix. "Estem oberts a negociar el que sigui però no a permetre que ens deixin només amb una quarta part de les atraccions que fins ara hi havia", afegeix.

"Assumim que no es podrà celebrar la fira"

Des de l'EMD ha assegurat a través d'un comunicat que la decisió de reubicar les atraccions es va comunicar el passat mes de març per donar resposta "a les nombroses queixes rebudes de veïns i visitants" i per pal·liar "la pèrdua de places d'aparcament" a la zona. "La decisió s'emmarca en un ampli procés de replantejament que té a veure amb la imatge, els serveis i els diferents usos de la façana marítima de l'Estartit", afegeixen.

El president de l'entitat, Genís Dalmau, afirma a l'escrit que les últimes actuacions dels firaires han "trencat" la confiança necessària per "desenvolupar correctament la planificació de l'espai d'atraccions de la festa major". Per això, considera que "no hi ha negociació possible" i que assumeixen que "aquest any no serà possible l'organització de la fira".