Els establiments que reclamen danys per la 'flashmob' de Platja d'Aro preparen les demandes

En total són 10 locals

Els serveis jurídics de la Fecasarm estan preparant les demandes civils de deu establiments de Platja d'Aro (Baix Empordà) contra l'organitzadora de la 'flashmob' i la seva asseguradora pels danys i perjudicis que van patir la nit del 2 d'agost del 2016. Després que el jutjat arxivés el cas per la via penal, la patronal recorrerà a la via civil per reclamar una compensació, tal com ja havia anunciat. Xifren en uns 150.000 euros els danys que van patir tots els locals. De moment tenen comptabilitzats aquests establiments però preveuen que la xifra augmenti fins als seixanta o setanta negocis abans del setembre. Aquest mes està previst que es comencin a presentar les demandes acompanyades de la proves dels danys. D'altra banda, la patronal - juntament amb l'Associació d'Hosteleria, Restauració i Oci de Castell-Platja d'Aro i S'Agaró-, valoren positivament la modificació de l'Ordenança de Civisme que aquest dimecres s'aprovarà al ple del municipi. El canvi normatiu vol evitar que es repeteixin episodis de pànic i destrosses com la que es va viure l'any passat. La modificació preveu multes de fins a 750 euros per als que facin 'flashmob' sense haver demanat prèviament permís al consistori.
 
La modificació de l'Ordenança de Civisme i Convivència que s'aprovarà aquest dimecres per ple preveu, entre altres coses, multes de fins a 750 euros per als que facin 'flashmob' i altres fenòmens sorgits a través d'Internet, com ara el 'Harlem Shake', sense haver demanat prèviament un permís al consistori. Si no es demana amb un mínim de deu dies d'antelació, es considerarà una infracció greu.

La Fecasarm valora positivament la modificació que vol evitar que es repeteixin les escenes de pànic i els danys que hi van haver la nit del 2 d'agost de l'any passat, quan un grup de turistes alemanys, simulant que eren paparazzis perseguint un famós, va desfermar la histèria col·lectiva i la gent ho va confondre amb un atac terrorista.

La patronal de l'oci i la restauració va xifrar en uns 150.000 euros els danys i perjudicis ocasionats aquell dia d'agost, tenint en compte les destrosses i els comptes que centenars de clients van deixar pendents de pagar als bars i restaurants preses per l'episodi de pànic col·lectiu que es va viure.
A més a més, també va emprendre accions legals contra les 5 monitores que van participar en la 'flashmob' i on hi van participar uns 300 menors. El jutge va decidir arxivar la causa penal en considerar que no hi havia hagut violència. Una valoració que la patronal no comparteix però que acata.

Ara bé, des de la Fecasarm no donen el tema per tancat i estan preparant les demandes civils per reclamar a l'organitzadora de l'esdeveniment i a la seva companyia asseguradora els danys i prejudicis que van patir els negocis. De moment estant tramitant les reclamacions de deu establiments i calculen que abans de setembre la xifra augmenti fins als 60 o 70 establiments.

La patronal recorda que també hi ha particulars que van patir danys. "A la suma dels 150.000 euros patits pels establiments caldrà afegir els danys personals patits per particulars que aquella tarda passejaven tranquil·lament per Platja d'Aro i que varen ser literalment "atropellats" per la gent que corria presa pel pànic", afirmen en un comunicat. Esmenten el cas d'una dona de Pamplona que actualment encara està de baixa després de patir una fractura de braç, dit i mandíbula. I d'un menor que ha quedat traumatitzat arran dels fets i que no ha pogut tornar a Platja d'Aro per "por de patir una altra vegada l'experiència viscuda". Asseguren que porta més de 15 sessions amb el psicòleg però que encara no està recuperat del tot. La seva família també preveu reclamar una indemnització.