Creix la violència domèstica a les llars gironines aquest primer trimestre

El 90% de les víctimes són dones

L'estadística feta pública per l'Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere revela que hi ha hagut un lleuger increment en el nombre de denúncies que han arribat als jutjats gironins durant el primer trimestre de l'any. D'un període a l'altre, han augmentat un 2,6%, passant de 520 a 534.

Les xifres també distingeixen quan les denunciants són dones. En 9 de cada 10 casos les víctimes són del gènere femení (el percentatge restant respondrien, per exemple, a denúncies interposades per homes o que afecten a menors d'edat). L'estudi revela que un total de 482 denúncies afecten a dones (davant les 441 del 2016).

Aquestes dades visualitzen que, a la demarcació, es registren 7,1 denúncies per violència domèstica per cada 10.000 habitants. Si aquest percentatge es focalitza només en la població femenina, es registren 14,1 casos per a cada 10.000 dones.

L'Observatori detalla quantes víctimes s'ha acabat acollint a la dispensa a declarar. Es tracta d'una situació que la llei permet en els casos de relacions afectives o familiars, que fa que les víctimes no estiguin obligades a donar la seva versió davant del jutge. Generalment, per por o per no perjudicar el sospitós. Durant el 2017, 96 víctimes han renunciat a declarar com a testimoni (el 2016 van ser 82).

Ordres de protecció sol·licitades

Als òrgans judicials de la demarcació s'han sol·licitat un total de 115 mesures cautelars o ordres d'allunyament per protegir les víctimes. En aquest capítol es registra un descens ja que el primer trimestre del 2016 van ser 129. La majoria de les víctimes que han demanat algun tipus de mesures són dones de nacionalitat espanyola i majors d'edat (75). La resta, són dones estrangeres i majors d'edat (40). Durant el primer semestre del 2017 no s'han demanat ordres per protegir menors.

En aquestes sol·licituds, 71 peticions d'ordres afecten homes d'origen espanyol i 44 són estrangers.

L'estadística detalla la relació entre la víctima que demana ajuda i el denunciat. En la majoria dels casos, el 36,52%, són exparella però no estaven casats. En el 25,2% han estat víctimes de la seva actual parella. En el 20% el maltractador és el marit i en el 18,26%, ja havien dissolt el matrimoni.

71,7%, condemnats

Dels casos que han arribat a judici durant els primers tres mesos del 2017, el 71,7% han acabat amb sentència condemnatòria. L'estadística recull que han jutjat 46 acusats, una xifra significativament més alta que el 2016, quan en van ser 29.

Dels processats, 23 condemnats són espanyols i 10 estrangers. Per contra, han absolt 12 acusats d'origen espanyol i només han absolt un estranger.