L'Escala ha donat feina a 40 empreses locals per valor de 2,5 milions d'euros en un any i mig

L'alcalde del municpi ha avançat que continuaran congelades les taxes i impostos el 2011

L'alcalde de l'Escala s'ha mostrat preocupat per la situació que travessen els ajuntaments i ha aventurat que el 2011 serà un any molt complicat perquè, a més, un decret de l'Estat prohibeix als ajuntament demanar crèdits. L'Escala estava al 2009 entorn al 60% d'endeutament –la llei marca el màxim en 110%- i aquest 2010 tancarà l'exercici entorn al 80%. El consistori treballa ja en la redacció del pròxim pressupost que, segons ha avançat Puig, anirà a la baixa respecte el del 2010, xifrat en 24 MEUR. L'ajuntament però té clar que no vol renunciar a les inversions i treballa per contenir la despesa en personal i despesa corrent.

Entre les pròximes inversions que l'ajuntament durà a terme destaquen les obres incloses en el pla de barris -6,3 MEUR pagats a mitges per l'ajuntament i la Generalitat-, la primera fase de la sala polivalent, la millora de l'entrada sud del municipi, refer la plaça de les Escoles, urbanitzar la plaça Catalunya i continuar la construcció de l'escola bressol i la rehabilitació de l'Alfolí de la Sal, entre d'altres.

Aquest 2010 els veïns de l'Escala no han pagat més impostos ni taxes ja que l'ajuntament els va congelar. Per l'any vinent, a més de mantenir-los iguals, es vol afegir també la congelació del rebut de l'aigua i les escombraries. Per això, el consistori està negociant ja amb les empreses a qui té concedit el servei per poder arribar a un acord i que els ciutadans no hagin de pagar més.

Puig ha explicat que l'ajuntament ha gastat aquest any més de 30.000 euros en ajudes anticrisis destinades a famílies necessitades que no podien pagar rebuts o, fins i tot, el lloguer i que s'ha contractat –ja sigui de manera directa o per part del Servei d'Ocupació de Catalunya- a 21 persones en el què va d'any.

Una altra dada que demostra el moment complicat que viuen els ajuntaments és la inversió per llicències d'obres demanades i per plusvàlues. Abans de la crisi, el sector de la construcció era molt important al municipi i l'ajuntament ingressava fins a 700.000 euros anuals per aquests tràmits. Ara però, el consistori ja fa dos anys que ha baixat a zero aquestes partides i, el poc que ingressa, es deriva directament al superàvit de l'ajuntament.

Per això, l'alcalde ha fet una crida a l'Estat i la Generalitat perquè mantinguin els recursos a les entitats locals perquè, segons ha advertit, perilla l'estat del benestar que els consistoris ofereixen als ciutadans.