Un informe de l'Agència Tributària vincula Aigües de Girona amb el cas 3%

La CUP ha fet públic el document

Un informe de l'Agència Tributària vincula Agissa (la societat mixta que gestiona les aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter) amb empreses investigades pel cas 3%. El document, que la CUP ha fet públic aquest dilluns, treu a la llum factures entre Agissa i les empreses AMR Publicitat i Concerts Studio, investigades dins la causa que tutela un jutjat del Vendrell.

Però no només això, la CUP subratlla que l'informe avala la tesi que Girona SA –la part privada de la companyia- duia a terme "una veritable enginyeria comptable" per "enriquir-se" a costa de la part pública. Entre d'altres, carregant a l'empresa "despeses personals" com pernils, lots de Nadal o estades de luxe en hotels de quatre estrelles.

La CUP ja ha demanat formalment a l'alcaldessa de Girona que, a la vista de l'informe, aparti l'actual conseller delegat d'Agissa de les seves funcions i acceleri els tràmits per veure si es pot municipalitzar la gestió de l'aigua a la ciutat.

L'informe de l'Agència Tributària analitza la gestió d'Agissa durant el període 2008-2015, però sobretot posa el focus en l'any 2012. Precisament, perquè deriva d'una de les potes del cas 3%, la que investiga la consultoria Efial (que se centra en els contractes d'aquest exercici).

Qui va encarregar l'informe és el Jutjat d'Instrucció 1 del Vendrell, que porta el cas del suposat finançament irregular a l'antiga Convergència (CDC). El document d'Hisenda treu a la llum factures entre Agissa i les empreses AMR Publicitat i Concerts Studio, que apareixen al sumari del 3%. "Es fa una relació de proveïdors d'Agissa i hi apareixen pagaments fets a les dues", ha detallat l'advocada. La primera, segona ha precisat Vinyets, hauria facturat, entre d'altres, els lots de Nadal (fins a 26).

L'informe de l'Agència Tributària, però, va més enllà. A més de la vinculació amb aquestes dues empreses, també entra a analitzar la gestió dels comptes d'Agissa. I per això, el jutjat del Vendrell l'ha remès al d'Instrucció Número 2 de Girona, que és qui investiga la societat mixta que gestiona les aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter.

Un cas on, de moment, ja hi ha dos investigats per un delicte d'apropiació indeguda. Són l'antic i l'actual conseller delegat tant d'Agissa com de Girona SA, Narcís Piferrer i Xavier Ballell. Tots dos ja han declarat davant del jutge per aquesta causa, que segueix en instrucció.

Els beneficis, a la part privada

La CUP, que ha tingut accés a l'informe de l'Agència Tributària i avui l'ha fet públic, sosté que el document avala la tesi que porta denunciant tots aquests mesos: que la part privada que controla el 80% de la societat mixta (és a dir, Girona SA) s'enriquia a costa de la pública.

L'advocada de la CUP ha definit Girona SA com "els senyors de l'aigua", perquè fa més de 40 anys que la firma gestiona aquest servei a la ciutat. Primer en solitari i, a partir del 1992, ja com a societat mixta (on els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter en tenen el 20%).

Montserrat Vinyets explica que l'informe d'Hisenda demostra que "els beneficis" d'Agissa han revertit "a la part privada". Com a mínim des del 1998, a conseqüència d'una situació "arbitrària, injusta i irracional" que deixava en mans de la part privada el càlcul del marge brut i el repartiment dels beneficis que obtingués Agissa.

Joies, hotels, lots de Nadal i 18.000 euros de despeses

L'advocada també ha volgut fer palès que, tot i que Girona SA havia de dipositar els seus comptes anualment davant el Registre Mercantil, "com qualsevol altra empresa", no és fins al 2009 quan comença a fer-ho. "A més, allò que s'hi fa constar és incorrecte, perquè hi apareix que Girona SA percep uns beneficis per part d'Agissa que se situen al voltant de 60.000 euros", precisa Vinyets. I hi afegeix: "Però Hisenda mateix ja diu que aquests beneficis són molt més elevats, i que l'empresa allò que fa és camuflar-los a través de la seva facturació".

Entre d'altres, sosté l'advocada de la CUP, fent constar com a despeses de l'activitat coses que no ho són. I aquí és on apareixen pernils, lots de Nadal, estades en hotels de luxe per a quatre persones o joies. "És a dir, es carreguen moltes despeses personals a nom de l'empresa", indica Vinyets.

Això fa que, per a l'advocada, Girona SA tingui "una facturació immensa però unes despeses molt baixes, que a sobre són personals". "Per tant, posaria la mà al foc que és l'empresa més rendible que hi ha en aquest país", hi afegeix. I precisa: "Només trobem uns 18.000 euros que es podrien imputar a la gestió de l'aigua, però com a contrapartida tenim uns ingressos d'entre 1,5 i 1,8 MEUR".

"Enginyeria comptable i financera"

L'advocada de la CUP ha definit la manera de fer Girona SA com la d'una "veritable enginyeria comptable i financera". De fet, Montserrat Vinyets ha assegurat que mentre es derivaven els beneficis a la part privada, per altra banda es feia aparèixer la societat Agissa SA com a "fortament endeutada" i deficitària (amb uns crèdits bancaries que ascendien fins a 7 MEUR).

"El que es veu ara és que aquesta decisió, presa des de Girona SA, era volguda", sosté Vinyets. Per això, la CUP ressalta que l'informe d'Hisenda reforça no només la demanda per apropiació indeguda, sinó també la querella per administració deslleial contra els directius d'Agissa i Girona SA (un delicte per al qual, de moment, el jutjat no investiga ni Piferrer ni Ballell).

Vinyets ja ha explicat que, a partir d'ara, estudiaran a fons l'informe d'Hisenda i també demanaran més informació al jutjat del Vendrell sobre Agissa (de fet, la CUP ja s'ha personat a la causa del 3%). "Mirarem si s'han comès delictes comptables i falsedats; per posar un exemple, dels 22 proveïdors que tenia Girona SA i que apareixen a l'informe, només una empresa estaria relacionada amb la gestió de l'aigua", ha dit l'advocada de la CUP.

Montserrat Vinyets ha dit que el document de l'Agència Tributària "desinfla" el que fins ara han defensat tant Piferrer com Ballell, dient que la investigació judicial "era una conxorxa contra ells". I per últim, l'advocada també ha avançat que la CUP ha demanat al jutjat que, dins el cas Agissa, investigui una tercera persona: la responsable de portar a terme la comptabilitat de la societat.

Apartar Ballell de la gestió

Els regidors de la CUP a l'Ajuntament de Girona, Laia Pèlach i Lluc Salellas, diuen que l'informe deixa clar que Girona SA "s'enriquia a costa de la part pública" de la societat mixta. Per això, tots dos ja s'han reunit amb l'alcaldessa Marta Madrenas i li han demanat que aparti l'actual conseller delegat, Xavier Ballell, del capdavant d'Agissa. "Creiem que ara ja és el moment que marxi, si més no fins que el cas arribi a judici", ha dit Salellas.

En paral·lel, la CUP també ha demanat a l'equip de govern que convoqui amb urgència la taula que ha d'estudiar si és viable o no municipalitzar el servei d'aigües a la ciutat de Girona. "Fa temps que ho demanem sense èxit: allò que no pot passar és que quan al 2020 s'arribi al final de la concessió, no ens puguem trobar amb cap alternativa al model actual", ha insistit Salellas. I hi ha afegit: "Cada dia que passa posa més dificultats a aquest objectiu".

En paral·lel, la CUP també s'ha reunit amb el grup d'Independents per Salt (IpS-CUP) -en aquest cas, a l'equip de govern- per demanar-los que es facin seves aquestes demandes i també les portin al consistori saltenc.