Dos nens troben una granada a la platja de Colera i es posen a jugar amb ella

No s'han aturat fins que el pare se n'ha adonat

Un joc que podria haver acabat en tragèdia. Dos nens van trobar aquest dimarts una granada de mà a la sorra de la platja de Garbet a Colera (Alt Empordà) i es van posar a jugar amb ella sense saber el perill que corrien. Per sort, el seu pare es va adonar que el que tenien entre les mans era un projectil bèl·lic i els va alertar que el deixessin i no el toquessin. L'home va avisar a la policia, que va activar un equip dels TEDAX-NRBQ. Els especialistes en detonació d'explosius van desplaçar-se fins al lloc i, després d'estudiar l'artefacte, van determinar que es tractava d'una granada de mà de tipus "universal".

Properament la destruiran en una zona habilitada. La troballa d'aquest tipus d'artefactes explosius és molt habitual en platges i zones boscoses. El territori va ser escenari no només del conflicte bèl·lic, sinó també de la retirada dels republicans, que de camí a l'exili s'anaven desfent de l'armament. La darrera que es va localitzar a les comarques gironines va aparèixer al llit d'una riera de Peralada (Alt Empordà).

A mitjans març, un home que buscava espàrrecs va trobar un obús de 155 mil·límetres en una zona boscosa de Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà). I pocs dies després, un pagès que llaurava un camp a la Tallada d'Empordà (Baix Empordà) va localitzar un projectil d'artilleria d'uns 105 mil·límetres. Al llarg de la primavera, els especialistes en desactivació d'explosius també van neutralitzar una granada de mà trobada en un voral d'una carretera de Cruïlles (Baix Empordà) i van fer esclatar un projectil d'artilleria que va quedar al descobert durant unes obres en un mas de Calonge (Baix Empordà).

A Llançà (Alt Empordà) l'any passat es van trobar diversos projectils també de la Guerra Civil. La majoria es van localitzar a la platja de l'Alguer. Durant el 2016, els agents van desactivar 47 artefactes a les comarques gironines.