Condemnat per inventar-se que els seus caps l'havien amenaçat amb un ganivet a Vidreres

El treballador volia ser acomiadat per cobrar l'atur

El tret per la culata. Un treballador que va denunciar els seus dos caps per amenaçar-lo en reiterades ocasions l'octubre del 2010, fins i tot amb un ganivet, ha acabat condemnat per un delicte de denúncia falsa. L'últim episodi del cas ha arribat al Jutjat penal 1 de Girona aquest dimecres.

No ha calgut fer judici perquè l'acusat ha reconegut els fets i han pactat al pena. Haurà de pagar una multa de 360 euros, indemnitzar les víctimes amb 1.000 euros i assumir les despeses del judici, incloses les de l'acusació particular.

El cas es remunta a l'any 2010. Aleshores, l'empleat ja feia dos anys que treballava per a la cadena de carnisseries. El 13 d'octubre d'aquell any, va dir als seus caps que volia deixar la feina i va intentar pactar que l'acomiadessin perquè així podria cobrar l'atur. "Es van negar a acomiadar-lo perquè volien ajustar-se a la legalitat", recull la primera sentència del cas, que va absoldre els dos caps de les amenaces que mai van existir.

El mateix dia de la negativa, va agafar la baixa i a partir del 19 d'octubre va deixar d'anar a treballar sense justificació. Per aquest motiu, l'empresa li va notificar per burofax dues sancions disciplinàries i, finalment, el 26 d'octubre el van acomiadar.

"Com que no se'n va sortir a la primera, es va inventar les amenaces per la via penal per aconseguir un benefici en l'àmbit laboral", ha explicat l'advocat dels responsables de l'empresa, Jordi Colomer. D'una banda, el treballador va denunciar davant dels Mossos d'Esquadra que els seus caps l'havien amenaçat quan havia anat a portar l'alta mèdica a unes oficines de l'empresa a Vidreres. Fins i tot deia que li havien esgrimit un ganivet de tallar pernil. De l'altra, l'home va interposar una demanda als Jutjats socials reclamant que l'acomiadament es declarés improcedent.

Ni amenaces ni acomiadament improcedent

Les amenaces inventades van arribar a judici a finals del 2010. La sentència, dictada pel Jutjat d'instrucció 1 de Blanes, és demolidora i ja apunta a que es tractava d'una denúncia falsa. La jutgessa argumentava que, no només no s'havien acreditat les suposades amenaces, sinó que ni tan sols havia estat capaç de determinar què denunciava el treballador.

"La jutjadora és incapaç de determinar quins són els fets que denuncia, qui són les persones que denuncia i ni tan sols el lloc on es van produir les amenaces", recull la sentència que exposa que el treballador va donar "versions contradictòries" i les modificava "constantment".

Finalment, la jutgessa conclou que el que hi ha darrere la denúncia és un "evident conflicte laboral" arran de la negativa dels responsables de l'empresa a acomiadar el treballador perquè pogués cobrar l'atur. Atenent a la petició de l'advocat Jordi Colomer, la jutgessa va ordenar obrir la investigació contra l'empleat per denúncia falsa.

Tampoc se'n va sortir a la via laboral. La sentència del març del 2011 del Jutjat social 2 de Girona va ratificar que l'acomiadament va ser procedent. "Declaro procedent l'acomiadament, sense dret a indemnització ni salaris en tramitació", conclou la resolució.

Colomer ressalta que el treballador va intentar "servir-se del sistema judicial" però la mentida se li ha girat en contra i, finalment, ha acabat condemnat.