Ribes de Freser ret homenatge als encausats pel 9-N

L'expresident Mas i els exconsellers Rigau, Ortega i Homs participen en la descoberta d'una escultura

Els condemnats i encausats arran del procés sobiranista tenen, des d'aquest dissabte, un monument que el ret homenatge. Ribes de Freser (Ripollès) ha volgut demostrar l'escalf del món municipal i ha inaugurat una escultura que reivindica el dret a decidir. "Aquest acte serveix per reconèixer les persones que han esdevingut un referent, que han fet possible que el país pugui opinar", ha explicat l'alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat. La decisió de situar una escultura a la població ha estat unànime al ple municipal.

La casualitat ha volgut que l'acte es faci just l'endemà de l'anunci de la data i la pregunta pel referèndum. Per això, s'ha convertit en un homenatge a la "llavor" que va ser el 9-N i en una reivindicació a la "valentia" del poble de Catalunya, que no sucumbirà a les pressions de l'estat espanyol i deixarà "la por a casa" per anar a votar el pròxim 1 d'octubre, segons ha afirmat l'expresident Artur Mas.

Mas, Homs, Ortega, Rigau, Nuet i Simó han descobert el monument, que estava tapat amb una senyera. És una escultura de la silueta de Catalunya i, des del punt de Ribes de Freser, en surt una urna de ferro forjat. A la inscripció s'hi llegeix "Ribes de Freser pel dret a decidir". No només hi ha hagut representació política, també d'entitats sobiranistes com l'ANC, Òmnium, AMI, ACM i Súmate.

Després de descobrir el monument al·legòric a favor del dret a decidir, s'han traslladat fins al Cinema Catalunya, on hi ha hagut els parlaments. Artur Mas ha reivindicat que el 9N va ser un "acte de dignitat" i que va servir, sobretot, perquè els catalans perdessin la por. "Vam llançar un missatge molt important, vam dir que hem perdut la por, que lluitarem i que aconseguirem la llibertat", ha ressaltat.

Mas ha afirmat que ara només falta "la traca final", que és el referèndum l'1 d'octubre. "El poble que ha perdut la por ha és lliure, l'1 d'octubre serà la traca final, el clam de llibertat de Catalunya si guanya el sí, que és el que volem que passi", ha exposat.

Suport a Nuet

A més, l'expresident també ha volgut llançar un missatge de suport al secretari tercer del Parlament de Catalunya, Joan Josep Nuet. Quan falten només dos dies perquè vagi a declarar com a investigat al TSJC, Mas li ha assegurat que no estarà "sol". "Dilluns serem amb tu, encara que hem defensat idees diferents i les seguim representant, tots som un i estarem al teu costat", li ha dit.

Durant la seva intervenció, Nuet ha defensat que els membres de la Mesa del Parlament no són "criminals". "Simplement som persones que intentem ser conseqüents amb allò que el poble de Catalunya ens va manar", ha afegit. Per això, defensa que, en una veritable democràcia, posar les urnes per saber l'opinió dels ciutadans hauria de ser la pràctica més habitual.

"Si som un sol poble guanyarem, no en tingueu cap dubte", ha afirmat Nuet que assegura que hi ha molts catalans que no són independentistes que també "donarien la seva pell" perquè es pugui fer el referèndum.

En la mateixa línia, la vicepresidenta segona del Parlament, Anna Simó, ha assegurat que la mesa continuarà treballant per assegurar que hi pugui continuar havent debat democràtic. "L'1 d'octubre votarem, votarem en referèndum i això no ens ho prendrà ningú, i d'aquí a aquell dia, al Parlament de Catalunya, si depèn dels cinc diputats, el debat fluirà i les raons fluiran, agradin al PP o no, agradin al TSJC o no", ha afirmat.

Ortega i Rigau han intervingut per agrair el suport i l'escalf que han rebut al llarg d'aquest temps i per reivindicar els papers que van jugar per aconseguir que es pogués fer la consulta del 9N. "No hem comès cap delicte, no hem comès cap acte criminal, el 9N va ser el dia que van sentir que és honorava la meva condició de servidora pública", ha ressaltat Ortega. Segons l'exvicepresidenta, sense la consulta ara no tindrien problemes amb la justícia, però tindrien problemes amb la seva consciència. "Hauríem tingut la percepció que li donàvem l'esquena al poble de Catalunya", ha conclòs.

L'acte s'ha acabat amb l'entrega d'una rèplica de l'escultura als encausats i condemnats i amb el cant dels Segadors.