Absolen la doctora de Palamós acusada d'homicidi imprudent

La sentència conclou que va actuar seguint els protocols

El Jutjat penal 2 de Girona ha absolt la metgessa de l'hospital de Palamós acusada d'homicidi per imprudència greu professional per errar el diagnòstic d'un pacient que va anar a urgències el 26 de juny del 2011.

La metgessa s'enfrontava a 3 anys de presó i 5 d'inhabilitació. Com a responsabilitat civil, demanaven que indemnitzés la família de la víctima amb 109.753,55 euros. Tot i que al principi aquesta era només la petició que feia l'acusació particular, encapçalada per la lletrada Mònica Tarradellas, al final del judici la fiscalia també es va adherir a la petició.

La jutgessa en funcions de reforç del Jutjat penal 2 de Girona, Anna Fluvià Fajula, ha conclòs que la doctora va actuar seguint els protocols i que la simptomatologia que presentava el pacient quan ella el va visitar, el 26 de juny del 2011, no corresponia plenament amb la dissecció aòrtica que va acabar patint.

"No presentava, el dia 26, els criteris de gravetat que sí presentava el dia 28. Per això, és raonable sostenir també que, en el moment de ser visitat, no fos necessari un TAC", recull la sentència. Aquesta prova, segons van concloure els perits, hauria permès descobrir la patologia.

La sentència exposa que la doctora va seguir el protocol marcat per l'hospital i que li va realitzar les proves necessàries per descartar una patologia greu. "Li va realitzar un electrocardiograma, li va fer una exploració física adequada i li va fer una analítica", ressalta la jutgessa. Per això, conclou que tot i que el diagnòstic pogués estar equivocat, no hi ha proves que permetin concloure que va ser per una negligència professional.

"Cert és que el diagnòstic va ser d'epigastràlgia, però això no és motiu suficient per inferir una falta de diligència en el procedir professional de l'acusada", conclou la sentència.

La mateixa doctora ja havia atès, l'any 2000, un germà del pacient, que va morir com a conseqüència d'un aneurisma dissecant d'aorta. La família la va denunciar, també, per errar en el diagnòstic. Després del judici del 10 de febrer del 2005, la van absoldre. "No ha quedat provat que quan va visitar el pacient el 2011, l'acusada tingués coneixement que era familiar de l'altre pacient", sosté la jutgessa.

Per tot això, l'absol del delicte d'homicidi per imprudència greu professional. La sentència no és ferma i es pot recórrer.