El Govern incrementa els recursos i dotacions per fer front a la campanya forestal

El conseller d’Interior anuncia la convocatòria de 300 noves places de Bombers

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Meritxell Serret, i el conseller d’Interior, Jordi Jane, han exposat les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d’incendis, especialment pel que fa a la Campanya d’incendis forestals 2017.

El pressupost destinat aquest 2017 a prevenció d’incendis, és de més de 15M €, dels qual més de 10,5 M€ corresponen a actuacions de prevenció a través d’inversió directa del DARP o a través de línies d’ajut per actuacions de prevenció. La resta es destina a despeses de personal directament relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes, tals com contractació de mitjans aeris, campanyes informatives o manteniment de les Agrupacions de Defensa Forestal.

Reforçar la gestió forestal sostenible

“Els incendis són inherents al clima mediterrani, un risc que és creixent amb la dinàmica actual i futur del Canvi Climàtic global. Per això, cal reforçar de manera clara la gestió forestal i la prevenció dels grans incendis que poden tenir efectes devastadors”. Així ho ha explicat avui la consellera Meritxell Serret en el marc de la compareixença.

La consellera ha destacat que “l’únic macanisme de lluita efectiu que tenim és la gestió forestal continuada, integrant totes les mesures de prevenció necessàries. Durant la compareixença Serret ha incidit en la gestió forestal que desenvolupa el Departament d’Agricultura, en les seves línies de futur i en el concepte de la multifuncionalitat de les masses forestals i el seu principal risc que són els incendis.

En relació a les infraestructures de prevenció d’incendis, enguany es destinen a la gestió forestal sostenible 4,4 milions d’euros. Igualment s’ha publicat una nova convocatòria de gestió forestal sostenible del Centre de la Propietat Forestal, que dota amb més de 3 milions d’euros els treballs silvícoles i les pistes forestals.

Dins l’estratègia d’actuació global es continuen prioritzant les actuacions forestals preventives en els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP), zones identificades d’especial risc i on cal intensificar les actuacions de prevenció. Aquests treballs es porten a terme amb inversions directes o mitjançant les convocatòries d’ajuts.

Franges d’autoprotecció

La situació de les zones urbanes-forestals continua sent una de les principals preocupacions, per això un dels principals objectius és incentivar l’autoprotecció. El DARP destina aquest any 1 milió d’euros a ajuts per incentivar que els ajuntaments apliquin les mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal•lacions situades en terrenys forestals o dins la franja de cinc-cents metres que els envolta, que estableix la llei. El Departament ha otorgat ajuts que inclouen 287 actuacions repartides per tot el territori.

La consellera ha subratllat que “hem de continuar fent èmfasi que l’autoprotecció en interfícies urbanes és el sistema més segur per a la defensa de les persones i infraestructures, perquè cada vegada ens trobem amb més incendis ue comencen en espais boscos i acaben sent una emergència globla de protecció civil”.

Meritxell Serret ha explicat que s’està treballant de manera coordinada entre diferents administracions i també amb la ciutadania per reforçar la implicació de tothom per fer efectives les infraestructures de franges de protecció.

Agents Rurals prevenció i acció sobre el terreny

La consellera Serret ha anunciat que en les properes setmanes s’aprovarà el Pla Estratègic del Cos dels Agents Rurals (CAR), que preveu diferents línies d’actuació destinades a millorar l’organtizació, l’estructura i recursos del CAR i incrementar la plantilla fins arribar a més de 820 efectius l’any 2025.

La prevenció d’incendis és una de les princpals funcions del Cos d’Agents Rurals, que han realitzat 24.500 actuacions de prevenció en activitats i infraestructures generadores de peril durant el darrer anyl. Un gruix molt important són les inspeccions de les insfraestructures amb risc d’incendi forestal, que han suposat l’any 2016 un total de 3.900 actuacions. D’aquestes destaquen les 1.334 inspeccions a línies electriques o o les 1.117 a àrees recreatives

Una altra de les principals funcions del Cos d’Agents Rurals és la investigació de les causes dels incendis. “Una línia estratègica fonamental per a la reducció del nombre d’incendis forestals al nostre país”, ha explicat la consellera argumentant que conèixer les causes reals dels incendis permet planificar polítiques i estratègies de prevenció molt més eficaces, a banda de poder deteminar les reponsabilitats a qui pertoqui i com a eina de sensibilització ciutadana i de foment de conductes responsables.

Risc d’incendi per aquesta campanya

La consellera ha qualificat de “moderat“ el perill d’incendi forestal en les dates actuals i que “l’activitat d’incendis d’aquest final de primavera es pot considerar habitual per l’època de l’any“. La pluviometria acumulada fins al mes d’abril era l’habitual llevat de les Terres de l’Ebre i l’Empordà on era deficitària. El mes de maig ha estat molt sec a tot el país, tot i que aquests primers dies de juny ha repuntat una mica. Meritxell Serret ha explicat que, en cas de manca de pluges raonables durant els propers mesos, les comarques on més ràpidament s’incrementarà el perill seran les dels dos extrems del país, on el dèficit hídric actual respecte la mitjana és més elevat. En un juny sec, l’increment de perill seria generalitzat a la zona mediterrània, ja que l’abril i maig han estat secs. Pel que fa a l’estat de la vegetació, en general s’observa que va avançada per l’època i que les condicions d’humitat són pitjors que l’any passat.

L’inconvenient més important, a hores d’ara, no és tant la sequera, sinó les temperatures que, des del març, estan pujant per sobre dels 30 C. Això explica perquè hi ha incendis petits des del febrer i tot ies precipitacions.

Pla Estratègic dels Bombers en marxa

Aquesta serà la primera campanya forestal amb la incorporació del que acabaran sent els nous bombers de la Generalitat, després de 6 anys sense renovar aquest professionals especialitzats.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha posat en valor aquest fet: “Feia 6 anys que no incorporàvem nous bombers, aquest any ja hi seran i esperem que l’any que ve en puguem tenir més. També s’incorporaran a l’ISPC, a partir de la tardor, 350 nous bombers voluntaris. Es tracta de dotar de més personal a un cos que ho necessita”.

En aquest sentit, el conseller ha avançat: “Vull anunciar dues noves convocatòries de Bombers, 150 places de bombers funcionaris i 150 de bombers voluntaris, que convocarem aquest mateix any”.

803 nous professionals.

El Pla Estratègic es va a aprovar pel Govern el passat 20 de setembre, amb una valoració econòmica total de 207.178.059,30€ fins al 2022, dels quals, en aquest moment, hem executat 27.942.530,30€, un 13,49% del total del Pla. El conseller ha volgut recordar que “el Departament d’Interior va impulsar el Pla amb l’objectiu d’actualitzar i revertir l’actual situació del Cos de Bombers. Amb el seu desplegament es recuperarà la inversió perduda els darrers anys, tot potenciant l’operativitat dels Bombers de la Generalitat”. Aquest és el primer any amb la implantació del Pla Estratègic i, per tant, amb tot un seguit de millores pel Cos de Bombers de la Generalitat a diferents nivells.

Aquesta és la primera campanya forestal amb nous equipament pels Bombers Des del mes de març, tots els Bombers de la Generalitat (funcionaris i voluntaris) disposen d’un nou equip de protecció individual, el qual ofereix noves i millors prestacions tècniques que milloren la seguretat dels Bombers, i suposa un canvi d’imatge corporativa, passant del color bordeus a l’actual color mostassa.

El Departament d’Interior ha invertit 7.803.587,66€ en la substitució d’aquests 4.225 nous equips. Igualment, el Departament d’Interior està invertint en la renovació d’altre material, com les 2 noves tendes pel Centre de Comandament de Bombers, com 2.000 mànegues, 200 motxilles porta-mànegues, 3.600 botes per garantir la seguretat en les diferents actuacions, 2.000 parells de guants per protecció en les intervencions, o les 92 Tones de Sepiolita. Són un exemple de material previst al Pla que ja disposem d’ell per a aquesta Campanya Forestal.

Una altra de les inversions importants d’aquest any és l’arribada dels primers nous vehicles La flota mòbil dels Bombers de la Generalitat serà parcialment renovada aquest 2017 amb l’arribada de 32 nous vehicles tot terreny, 4x4 i amb reductora. Pel que fa als mitjans aeris comptarem amb 37 en total, dels quals 25 són helicòpters i 12, avions.

També s’han començat a fer efectives algunes millores en infraestructures El Departament d’Interior ha fet un esforç pressupostari en l’àmbit de les infraestructures del Cos de Bombers, i estem treballant en més de 9 Parcs de Bombers de les diverses Regions d’Emergències per tal d’anar recuperant l’endarreriment en els manteniments.

Vilafranca del Penedès 712.126,82 €
Seròs 887.150€
Moià 1.264.520,18€
Solsona 1.661.466€
Balaguer 797.308€
Granollers 968.284,59€
Girona 1.195.117€
Sala de Control, Regió de Girona 215.985€
Figueres 1.367.850€

D'altra banda es comparà amb els Parcs de Bombers voluntaris, parcs d’Estiu o els Punts de guaita Com a totes les campanyes forestals, a més, els Bombers de la Generalitat activaran determinats Parcs de Bombers Voluntaris, que obriran cada dia, en horari de màxim risc d’incendi forestal. Així mateix, aquesta activació de bombers voluntaris podrà augmentar en cas que es produeixi un episodi d'alt risc.

També hi haurà els Parcs d’estiu distribuïts a les zones on hi ha més probabilitat de patir incendis forestals.

Els Bombers també comptaran amb altres dispositius de reforç com la combinació de les columnes mòbils, que enguany seran complementades per les agrupacions de tres vehicles dels bombers. Aquestes agrupacions podran ser activades ràpidament a les Regions d’Emergències adjacents en cas d’incendi forestal i també seran activades per la Sala Central de Bombers.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments tornarà a activar els 52 punts de guaita, torres de vigilància i càmeres, repartits estratègicament pel territori.