18.000 persones se'n van anar a pagès

'Benvinguts a Pagès' ha augmentat un 45% el nombre de visitants

Divuit mil visitants aquest cap de setmana passat a les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres que han participat en la segona edició el Benvinguts a pagès arreu de Catalunya. Una gran festa del món rural que ha obert les seves portes oferint visites gratuïtes perquè la ciutadania veiés in situ com es produeixen els aliments que després arriben a taula. L’any passat es van registrar uns 12.500 visitants; les xifres d’enguany, doncs, marquen un augment del 45% en el nombre de visites, malgrat les condicions meteorològiques adverses, i consoliden el Benvinguts a Pagès al calendari anual d’esdeveniments.

Ramon Sentmartí, director general de Prodeca, ha volgut destacar “la gran acollida que aquesta iniciativa té entre la ciutadania i el grau de satisfacció que detectem entre els visitants. Però també volem agrair la gran implicació i col·laboració dels pagesos i pageses de tots els àmbits que, malgrat la seva feina i els seus horaris, estan disposats a obrir les portes de casa seva i acollir els visitants de la millor manera possible”.

Xavier Espasa, director de l’Agència Catalana de Turisme, ha declarat que “estem molt satisfets de formar part d’una acció que dinamitza el territori. Benvinguts a Pagès ens permet donar a conèixer una oferta familiar adreçada al públic català, alhora que posa de manifest que al voltant de les explotacions existeix un ventall de serveis d’allotjament i restauració que converteixen el món rural en un important atractiu turístic”. Espasa també ha volgut destacar que “aquest és un bon exemple de col·laboració ja que un projecte tan ambiciós com Benvinguts a Pagès només és possible dur-lo a terme amb la implicació de tots els actors del territori, tant públics com privats”.

Per la seva banda, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia remarca que “reconnectar amb el món rural no només dóna més valor a la feina dels nostres pagesos, sinó que és important per a la salut. Per a menjar millor és bo que coneguem què es produeix al nostre entorn” . Afegeix també que “l’any passat inauguràvem un nou format que ha quedat totalment consolidat, que s’ha convertit en el Sant Jordi de la pagesia i que atreu principalment públic familiar, amb canalla, però també ofereix propostes per a foodies i gent interessada en productes concrets”.
 
Visitant de ciutat, en família i que compra producte

La segona edició de Benvinguts a Pagès s’ha celebrat entre dissabte i ahir, dilluns, coincidint que era festa en alguns municipis, i ha comptat amb la participació de més de 200 explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, gairebé 200 restaurants, més de 220 allotjaments i un munt d’activitats complementàries. En total, gairebé 800 propostes diferents repartides entre totes les comarques catalanes.

El perfil més habitual dels visitants són famílies que provenen de Barcelona o el seu entorn i que, a les enquestes de valoració, posen molt bona nota al Benvinguts a Pagès: una mitjana que supera el 9 sobre 10. A més, en el 80% dels casos, els visitants compren producte a les cases, un retorn comercial per als pagesos que és també un dels objectius del projecte.

Les comarques que han rebut més afluència de visitants han estat, entre d’altres, Vallès Occidental i Oriental, Ripollès, Ribera d’Ebre, Segrià, Osona, Maresme, La Selva, Garrotxa, Cerdanya, Berguedà, Alt Penedès i Alt Empordà. En general, pel perfil de públic familiar amb infants, les explotacions on hi ha bestiar són les que han tingut més visitants. Des de l’organització s’ha apuntat la voluntat de continuar treballant per superar els obstacles geogràfics i aconseguir una distribució més homogènia dels visitants per a properes edicions.
 
Els organitzadors

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -a través de Prodeca-, del Departament d’Empresa i Coneixement -a través de l’Agència Catalana de Turisme-, i de la Fundació Alícia. També hi col·laboren Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i un ampli ventall d'entitats i associacions del país.
 
La Setmana Bio s’allarga fins divendres

Enguany, la Setmana Bio s’ha incorporat al projecte Benvinguts a Pagès que ha donat, durant el cap de setmana, el tret de sortida de la Setmana Bio. Fins al proper divendres continuaran oferint-se activitats complementàries i menús SetmanaBio en diversos restaurants.

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, pensat per agrupar actuacions orientades a promocionar i donar a conèixer el sistema de producció ecològica i l'alimentació ecològiques, programades per qualsevol persona, entitat i, en general, agent promotor interessat en aquest objectiu, que es celebra al llarg d’una setmana cada any.