Retiraran la vegetació a la cinglera de Castellfollit després de l'estiu

Costarà uns 60.000 euros i ho assumirà la Diputació de Girona

Aquest divendres s'ha celebrat una reunió amb diferents institucions i organismes per tractar el deteriorament de la cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca. Hi havia representants del Departament de Territori i Sostenibilitat, l'ACA, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el Parc Natural de la Zona Volcànica i tècnics de l'Ajuntament, entre d'altres. Després de dues hores de treball, s'ha acordat que després de l'estiu es faci una neteja selectiva de vegetació a banda i banda de la cinglera. Uns treballs que costaran uns 60.000 euros i que assumirà la Diputació de Girona. Fa dos mesos, l'Ajuntament va reclamar una actuació integral per frenar la seva degradació i més implicació de les diferents administracions i institucions per impulsar el pla integral de conservació anunciat a finals del 2015. El consistori considera que la reunió ha servit per renovar els compromisos i seguir treballant en el futur pla integral.
 
La neteja selectiva de vegetació a banda i banda de la cinglera consistirà en retirar o reduir arbres i plantes de la zona. El que es vol és facilitar als tècnics la diagnosi en la seva conservació i per això s'ha considerat que és la mesura més urgent. L'Ajuntament havia reclamat una neteja integral, que costava uns 100.000 euros, però ja havia dit que no podia assumir. Ara, s'ha acordat que es faci una neteja parcial que costarà uns 60.000 euros i que aportarà íntegrament la Diputació de Girona. Els treballs es faran després de l'estiu.

Aquesta és l'actuació que s'ha acordat durant la reunió mantinguda aquest divendres a la biblioteca del poble amb representants del Departament de Territori i Sostenibilitat, ACA, Diputació de Girona, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Consorci SIGMA, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l'alcalde i tècnics de l'Ajuntament. "Estem molt satisfets perquè s'ha demostrat el compromís de la Generalitat, Diputació de Girona i la resta d'organismes per treballar conjuntament en la conservació de la cinglera", ha afirmat el regidor de Medi Ambient, Roger Santaló. La reunió s'ha allargat durant unes dues hores.

També s'ha acordat seguir treballant en el futur pla integral que es va anunciar a finals del 2015. Fa dos mesos, arran d'una esllavissada a la vessant sud de la cinglera, l'Ajuntament havia denunciat que no s'havia avançat i que el pla havia quedat en suspens. Aquest divendres, però, els diferents organismes s'han compromès a tenir-ho enllestit abans del 2025. Fins llavors, caldrà elaborar els estudis tècnics per determinar l'estat actual de la cinglera i establir les actuacions a emprendre en un futur. "La cinglera és un element patrimonial de país que cal preservar", ha subratllat Santaló.