Suspesos uns 150 exàmens de conduir el primer dia de vaga d'examinadors

Resignació i incertesa entre alumnes i professors d'autoescoles

  • Professors d'autoescola i alumnes a la Prefactura de Trànsit de Girona, on no s'ha presentat cap examinador. ACN
    Professors d'autoescola i alumnes a la Prefactura de Trànsit de Girona, on no s'ha presentat cap examinador
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

La primera jornada de vaga d'examinadors ha tingut un seguiment total a Girona. Això ha provocat que cap dels alumnes que tenia previst fer l'examen aquest divendres es pugui examinar (uns 150). Abans de les 8 del matí, prop d'una desena de cotxes de diferents autoescoles de la demarcació han anat fins a les portes de la Prefactura de Trànsit, situada a Montjuïc. Havien de presentar-se perquè no sabien quina incidència tindria la vaga. Si no ho feien i algun examinador anava a treballar, els alumnes perdien una convocatòria.

Molts arribaven resignats, amb la idea feta que no podrien examinar-se. "Ja venia més o menys preparat, ahir a l'autoescola ja ens van avisar de la situació", explica Sergi Andreotti, de Santa Cristina d'Aro. Té 19 anys i està estudiant mecànica, i necessita el carnet per treballar. Amb la convocatòria de vaga, no sap quan podrà tornar a examen.

En una situació similar està l'Aaron Aiguaviva, que ha fet tres intents d'anar a examen i en tots els casos li han suspès la prova. "Diuen que hi ha falta d'examinadors", apunta. Ell tampoc sap quan podrà tornar a examinar-se i reconeix que la situació l'està afectant anímicament. De moment, li han dit que el 14 de juny ho podrà tornar a intentar.

Per a la Noemí García, de Palafrugell, el carnet és sinònim de feina. Dilluns havia de començar a fer temporada i necessita el cotxe per desplaçar-se. Com que no s'ha pogut examinar, haurà de dir que no a la feina. A més, té quatre fills i reconeix que el cotxe seria de gran ajuda per desplaçar-se i fer tràmits. "Aquesta situació m'afecta molt, sobretot per la feina ja que hauré de deixar-la", explica.

Demanen un acord

Aquests són els exemples de tres alumnes que s'han vist afectats per la primera jornada de vaga dels examinadors a Catalunya, però es preveu que l'impacte de la protesta sigui molt important. Segons la UGT, en les vint jornades previstes (entre juny i juliol) es poden arribar a suspendre 29.120 exàmens de conduir.

Això, sumat a una manca d'efectius a tot Catalunya, fa que la situació de col·lapse sigui complicada. Així ho certifica el vicepresident de la Federació d'Autoescoles de Catalunya, Joan Sala, que afirma que falten examinadors a tot el país i reclama a la Direcció General de Trànsit i al Ministeri de l'Interior que s'asseguin a negociar amb els sindicats per evitar més jornades de vaga. Considera que a Catalunya es viu un "greuge comparatiu" perquè és "un territori poc atractiu" per als examinadors i no es cobreixen les vacants.

Sala afirma que entenen les reclamacions dels examinadors –"treballen sota mínims", assegura- però alerta que la situació pot ser molt complicada per a les autoescoles, on es crearan llistes d'espera que poden fer que alguns alumnes hagin d'esperar-se fins al setembre per anar a examen. "Aquesta protesta ser el certificat de defunció per a les autoescoles", adverteix. Per això, insta les parts a negociar i evitar que el proper dia convocat, el 19 de juny, es torni a repetir la situació.