El Banc dels Aliments de Girona es queda curt de recursos

L'entitat només arriba als 280 grams per persona i dia

El Banc dels Aliments de Girona ha fet una crida a augmentar les donacions perquè continua sense poder cobrir la demanda. "En aquests moments, arribem a proporcionar 280 grams de menjar per persona i dia", concreta el seu president Frederic Gómez.

Per poder arribar a allò que seria ideal, caldria doblar aquesta quantitat. Sobretot, incidint en la lluita contra el malbaratament. L'any passat, el Banc dels Aliments de Girona va repartir 2.820 tones de menjar que van arribar a 37.097 beneficiaris a través d'entitats benèfiques de la demarcació.

Quantitativament, representen un 9% menys que al 2015 (quan van ser-ne 3.049) però Gómez també ha volgut subratllar que es tracta de productes "de més valor econòmic i nutritiu" (com ara oli, llet o aliments infantils).

El Banc dels Aliments de Girona entrega el menjar que recull a 99 entitats benèfiques sense ànim de lucre, que són les que s'encarreguen de fer-lo arribar a les persones necessitades. Tot i això, com ha volgut posar de relleu Gómez, el 57% dels beneficiaris reben els aliments a través de la xarxa d'economats que hi ha repartits arreu de la demarcació.

"Aquesta opció dignifica l'entrega dels aliments, perquè aquests centres de distribució s'assemblen a un supermercat, i permet que sigui la mateixa gent qui es faci la cistella de la compra", precisa el president. A banda dels economats, el menjar que distribueix el Banc arriba també als beneficiaris a través d'ajuntaments, associacions i Càritas locals (que sumen el 43% restant).

L'any passat, el Banc dels Aliments de Girona va repartir 2.820.930 quilos de menjar, una xifra lleugerament inferior a la del 2015 (quan van ser-ne 3.049.930). Frederic Gómez, però, ha volgut puntualitzar que, tot i aquest descens, els aliments que s'han entregat han tingut "més valor nutritiu i econòmic". "La crida que vam fer perquè no es donés tant arròs i pasta ha tingut efecte, perquè ha permès recollir més oli, conserves vegetals o de peix i aliments infantils", ha precisat.

Aquest menjar, a través de les entitats benèfiques, ha arribat a 37.097 persones. Aquí, com també ha passat amb el menjar, la xifra també ha anat a la baixa d'un any per l'altre. Però com precisa Gómez, això no es deu a què millorin les situacions personals, sinó que ara "ajuntaments i entitats porten un control més estricte".

Sigui com sigui, però, el Banc dels Aliments sí que diu que al llarg d'aquests anys de crisi ha canviat el perfil dels beneficiaris. Ara, cada cop més gent que té feina accedeix a les ajudes; però el seu horari laboral (mitja jornada) i els ingressos no els permeten arribar a finals de mes.

Precarietat alimentària

Frederic Gómez subratlla que, tot i que ha baixat la xifra de beneficiaris, les situacions de precarietat alimentària continuen. I el Banc dels Aliments no pot cobrir la demanda de menjar. "En aquests moments, només arribem a proporcionar-ne 280 grams per persona i dia", precisa el president de l'entitat a Girona.

Això es tradueix en 76 quilos per persona i any, i queda lluny dels 140 que es consideren l'ideal d'una alimentació complerta. "Per tant, el nostre objectiu és gairebé doblar el que fem ara, però no és fàcil; i això passa, sobretot, per lluitar contra el malbaratament alimentari", indica Frederic Gómez.

De fet, el president recorda que només a l'estat espanyol, el menjar que encara es pot aprofitar però que va a parar a les escombraries puja fins a 135 quilos per persona i any. Per això, Gómez insisteix en què cal fer pedagogia sobre la diferència entre allò que és la data de caducitat i la de consum preferent, i aplaudeix que tant el Parlament Europeu com el Congrés hagin tirat endavant iniciatives per reduir a la meitat el malbaratament.

Recuperació d'excedents

La memòria del Banc dels Aliments de Girona recull que la principal font d'entrada de menjar és, de fet, la recuperació d'excedents que provenen de les empreses agroalimentàries i de la retirada de fruita i verdura. L'any passat, van ser-ne 1.251.735 quilos.

Després hi ha els aliments finançats per programes de la Unió Europea (928.825 quilos) i els que s'aconsegueixen gràcies a les donacions fetes a través de tota mena de campanyes, com les del Gran Recapte (691.660 quilos). Es calcula que, a les comarques gironines, el valor estimat del menjar que va repartir el Banc va ser de 4,5 MEUR.

Amb la voluntat d'impulsar les donacions, l'entitat tornarà a portar a terme aquest estiu la campanya 'La fam no fa vacances'. El recapte es durà a terme el divendres 30 de juny i dissabte 1 de juliol i, sobretot, es focalitzarà a les poblacions costaneres de la Costa Brava. A més, també s'aprofitaran les activitats esportives i de finals de curs per recollir aliments. Gràcies aquesta campanya d'estiu, es volen aconseguir 150.000 quilos.

Fruita, verdura i llet

L'any passat, si es miren els tipus d'aliments distribuïts pel Banc, el rànquing l'encapçala el grup de fruita i verdura (505.471 quilos) seguit de la llet (465.987 litres). A més, gràcies als donatius que rep, que estan condicionats a la compra d'aliments, l'entitat gironina pot comprar productes per proporcionar una cistella més equilibrada. Així, el 2016 es van comprar 14.880 quilos d'ous, 10.080 litres de llet, 7.728 quilos de cacau, 6.720 de farina i 5.448 de cereals.

El 2016 el Banc dels Aliments de Girona ha ampliat les seves instal·lacions. Gràcies a una nau cedida pel Banc Sabadell al costat de l'actual, s'ha doblat la superfície del magatzem i s'estan duent a terme les obres per duplicar la capacitat de les cambres de refrigeració i congelació.

El Banc dels Aliments de Girona duu a terme la seva activitat gràcies a la col·laboració altruista de 51 voluntaris, que dediquen part del seu temps a l'entitat. Durant el 2016, els voluntaris hi van dedicar 22.860 hores (l'equivalent a la feina que farien dotze persones a plena dedicació).