L'Ajuntament de Girona reitera que el nou Trueta pot anar a Domeny

Responen així als facultatius de l'hospital que prefereixen Salt

Aquest matí, 34 caps de servei del Trueta feien públic un comunicat on es posicionaven sobre el futur del nou hospital. Entre d'altres, reclamen que es construeixi a tocar del Santa Caterina de Salt per tal de crear un gran parc de salut, on també hi haurien d'estar integrades les facultats de Medicina i Infermeria i les instal·lacions de recerca biomèdica de l'Idibgi (que ja són a Salt).

Malgrat no pronunciar-se obertament sobre la ubicació, els requisits que han posat sobre la taula deixen entreveure que la seva preferència és Salt. Sobre l'opció proposada per l'Ajuntament de Girona, veuen com a entrebanc important el fet que el 60% dels terrenys de Domeny estiguin en mans privades. Això, argumenten, pot suposar una limitació a l'hora de créixer.

Reacció del grup de treball de Girona

La reacció de l'Ajuntament de Girona no s'ha fet esperar. Aquesta tarda, la regidora de Salut, Eva Palau, i els regidors Pere Albertí (ERC) i Manuel Martín (PSC) han comparegut per dir-hi la seva (s'ha excusat la presència de la regidora del PPC Concepció Veray). Per una banda, han posat de relleu que estan d'acord amb molts dels punts que han demanat els caps de servei. Però no coincideixen en un d'essencial: el fet que els dos hospitals hagin d'estar junts.

Per a Palau, "no està escrit enlloc" que un gran parc de salut hagi d'estar ubicat en un mateix espai . La regidora ha remarcat que actualment els dos centres estan separats per 5 o 6 km i que, no obstant això, tenen serveis que funcionen de manera coordinada. Una manera de fer que, segons sosté, es pot mantenir quan es faci el nou hospital. En canvi, els caps de servei han defensat aquest dimecres que aquesta fórmula hauria de ser transitòria i, en un futur, que tots els equips treballessin de manera integrada en un únic parc hospitalari.

Insisteixen en les opcions de Domeny

A més, des del grup de treball mantenen que l'opció de Domeny és millor que portar el Trueta a Salt perquè els terrenys ja estan urbanitzats, compten amb un parc de salut a l'aire lliure per fer-hi exercici i la connexió amb l'autopista és més directa que a Salt. La regidora ha afirmat que la sortida de Girona sud de l'AP-7 té més trànsit i és més petita que la Domeny i que, per tant, situar el nou Trueta a la zona sud de Girona podria ocasionar problemes de trànsit. A més, alerta que els terrenys ofert per Salt també són privats mentre no es completi el tràmit urbanístic per dotar-los d'un ús per a equipaments sanitaris.

"No es tracta de lluitar entre Girona i Salt, és una qüestió d'equilibri territorial, si el Santa Caterina està a la zona sud el Trueta s'ha de mantenir al nord", ha valorat. Per a Palau, l'opinió dels caps de servei és "una de les que cal tenir en compte" però apunta que també cal escoltar què pensen els pacients, els sindicats, la universitat o d'altres estaments implicats en el debat sobre el futur hospital. Malgrat tot, ha estès la mà a la junta facultativa del Trueta per seguir pressionant junts per tal que el nou hospital sigui una realitat "al més aviat possible".