Ha estat feixuc, sobretot per no deixar cap escletxa administrativa que pogués comportar un contenciós, però l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) ja ha tirat endavant la rescissió del contracte amb Sorea, l'empresa que duu a terme l'abastament d'aigua al municipi.
El motiu de fons d'aquesta decisió són dos documents que l'Ajuntament –aleshores, també governat per Sais- va signar els anys 2009 i 2010. L'un era un conveni amb Sorea per dur a terme diverses obres; l'altre, la pròrroga del contracte de concessió per a vint anys.
Amb el canvi de color polític a l'Ajuntament durant el mandat passat, l'anterior equip de govern va qüestionar la legalitat dels dos documents. Per això, es van enviar tant el conveni com la pròrroga a la Comissió Jurídica Assessora perquè els estudiés. I tot i que el seu dictamen no era vinculant, el ple es va comprometre a acceptar la resolució de la comissió i actuar en conseqüència.
La Generalitat va concloure que els dos documents eren nuls, perquè la manera com es van tirar endavant no respectava el procediment que marca la llei. A més, el dictamen de la comissió també recollia que s'hauria d'haver fet una nova licitació del servei d'aigües.
Ara, després que a finals de l'any passat l'expedient per anul·lar el contracte i el conveni caduqués (i s'hagués d'enviar de nou a la comissió jurídica), el ple de la Bisbal d'Empordà ha aprovat tirar-lo endavant. La decisió s'ha pres en el darrer ple i ha comptat amb el suport de tots els grups (ERC, la CUP i ICV-EUiA al govern, i el PSC i Compromís per la Bisbal a l'oposició).
"No negociarem una indemnització"
L'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, ja deixa clar que allò que es negociarà a partir d'ara amb Sorea serà "la liquidació del contracte", però en cap cas "una indemnització". "Allò que serà motiu de discussió serà el preu a pagar per la feina feta, que hi és", ha puntualitzat l'alcalde. Una quantitat que a dia d'avui es calcula en 1,2 MEUR –dels quals ja se n'ha fet una provisió de fons- i que correspon a part de les inversions dutes a terme per Sorea i a les factures pendents per la gestió de l'abastament d'aigua.
Sais, però, també subratlla que la postura de l'Ajuntament serà la de defensar que, d'ençà que es va signar la pròrroga del contracte, l'empresa n'ha tret "un benefici". I és que, remetent-se al dictamen de la comissió, l'alcalde recorda que el servei hauria d'haver sortit a concurs públic. "Entenem que el contracte, en certa forma, afavoria Soria perquè li encarregava un servei que s'hauria d'haver licitat", afirma.
L'alcalde de la Bisbal d'Empordà diu que, tot i que la rescissió comportarà haver de pagar "la feina feta i no pagada" a Sorea, això no ha de repercutir en un increment de la tarifa per als ciutadans
Estudiar la municipalització
Fins que el contracte no es liquidi formalment, Sorea continuarà prestant el servei d'abastament a la ciutat. A partir que la rescissió sigui un fet, Lluís Sais assegura que hi ha dues vies possibles. Una és obrir un concurs públic per adjudicar el servei; l'altra, municipalitzar-lo.
L'Ajuntament de la Bisbal, de fet, precisa l'alcalde, ja ha encarregat un estudi per veure si és viable "tant econòmicament com tècnica" tirar endavant la municipalització. Lluís Sais confia que en un termini d'entre dos i tres mesos aquest informe ja es trobi damunt la taula del consistori, per decidir quins passos cal fer a partir d'ara.